Οι χοροί καλά κρατούν

Εικόνες...

Παιδάκι με αρνάκιΕικόνα προσφυγιάς

Στο φύλλο των Νέων της Πέμπτης 12/1/’06 ο Π. Κάγιος στους Προβολείς, επεσήμανε πολύ παραστατικά το σκηνικό των "ψυχαγωγικών" λεγόμενων εκπομπών με όλα τα γύφτο-τσιφτετέλο γλέντια -όπως επιτυχώς τα ονόμασε- που θέλουν να μας πείσουν πως έτσι διασκεδάζει ο ελληνικός λαός.

Ναι, έτσι διασκεδάζει μερίδα του ελληνικού λαού που βλέπουμε συνήθως σε διαφημιστικά ένθετα σε κάποιες life-style αποκαλούμενες τηλεοπτικές εκπομπές για κάποια "μπαράκια" ή νυχτερινά κέντρα -ανθρώπους ν' ανεβαίνουν στα τραπέζια, να σπάνε πιάτα, να πετάνε γαρύφαλλα κλπ.
Βέβαια αυτή η μερίδα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξομοιωθεί με όλους τους υπόλοιπους που πάνε ν' ακούσουν κάποιον τραγουδιστή της προτιμήσεως τους. Που κάθονται και παρακολουθούν το πρόγραμμα προσηλωμένοι στον καλλιτέχνη.

Εντάξει, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πολλοί μπορεί να έχουμε χορέψει ερχόμενοι σε τσακίρ κέφι ίσως παρασυρμένοι από ένα -έτσι ερμηνευμένο εκείνο το συγκεκριμένο βράδυ, ήθος εποχής αλλά αυτό συνέβη κάποια φορά ή κάποιες φορές επειδή έτσι μας προέκυψε ή η παρέα το σήκωνε ή και το εκκόλαπτε ίσως - σαν εξαίρεση όμως, ΕΞΑΙΡΕΣΗ το τονίζω. Γρήγορα κάτι κούνησε κάποιο καμπανάκι μέσα μας και την επομένη σκεφτήκαμε: "Τι στην ευχή Έλληνες είμαστε κι όχι Τούρκοι". Όμως μακρά απέχει από το να προκύπτει σαν συμπέρασμα, πως αυτό είναι το "modus vivendi" των νυχτερινών εξόδων ή των διασκεδάσεων στις παρέες έτσι όπως το παρουσιάζει διακαώς προβάλλοντας το, αυτή η παραπλανητική πλέον τηλεόραση.

Για να λέμε όμως και όλη την αλήθεια: Δεν είναι ψέμα πως μια όψη της διασκέδασης είναι κι ο χορός. Τέλος πάντων όπως του προκύπτει του καθένα… Αλλά σε ένα ανεκτό υπόβαθρο κι όχι μέσα σε μια στρας, γυφτοχλιδάτη ατμόσφαιρα, μέσα σε αλαλαγμούς φωνών και κουτσομπολίστικων δήθεν καλλιτεχνικών συζητήσεων με τάχα αξιόλογους καλλιτέχνες.
Με όλες αυτές τις μούρες να ξεκαρδίζονται συνέχεια στα γέλια -όπως είναι άλλωστε φυσικό- λόγω των παχυλών έως λιγότερο παχυλών μισθών που παίρνουν ως στυλοβάτες των διαφημιστικών εταιριών που πατρονάρουν για να μπορούν να ζουν και να λυμαίνονται τα ραδιοκύματα. Εταιριών που είναι γνωστό πως βασίζονται στο ψέμα και την εξαπάτηση των απλοϊκών νοικοκυρών που πιστεύουν πως ό,τι τους σερβίρουν στη διαφήμιση είναι αληθινό.- Στα ισχύοντα σημερινά πλαίσια του ανταγωνισμού, μεγαλύτερο ψέμα από τη Διαφήμηση δεν υπάρχει!

Εντωμεταξύ, τα χαρτάκια στα ATM είναι σωροί σκορπισμένοι στο δάπεδο των προθαλάμων των τραπεζών ιδιαίτερα τα απογεύματα του Σαββάτου και είναι δεδομένο πως είμαστε πρώτοι στην υπερχρέωση από τις Τράπεζες που έτσι κάνουν και μεγάλα κέρδη απ' τους τόκους. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το σημερινό για τη δήθεν διασκέδαση των Ελλήνων δεν έχει τελειωμό. Όλοι οι γυφτοχλιδάτοι στην πίστα όπως πρόσταζε κάποτε ο συμπαθής Λευτέρης Πανταζής "όλα τα μωρά στην πίστα!".

Γεγονός είναι πάντως και σίγουρα σήμα κινδύνου, πως υπάρχει αυτή η τάση που τείνουν τα κανάλια να την κάνουν καθεστώς με όλα αυτά τα πανομοιότυπα shows. Γιατί επιδιώκουν κάτι τέτοιο; Μα για το κέρδος. Τι να παρουσιάσουν; Είναι μια εύπεπτη τροφή που δεν θα κάνει τον άλλο ν' αλλάξει κανάλι. Θα μείνει εκεί να χαζεύει τα χιλιοσερβιρισμένα δρώμενα γιατί έτσι τον έχουν χειραγωγήσει -διαφήμιση και κανάλια που πάνε χέρι-χέρι. Τις "λαμπερές" και πετυχημένες (αλήθεια που;) παρουσιάστριες που όλες είναι ίδιες -στην κακογουστιά και στο υπερβολικό έως απαράδεκτο μακιγιάζ, στην υπερβολική έως απαράδεχτη ενδυμασία, στα πλείστα γλωσσικά λάθη -που σκοπό έχουν -υποτίθεται- να διασκεδάζουν και να ενημερώνουν τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος δεν διασκεδάζει -μένει εκεί στην πολυθρόνα, γιατί τι άλλο να κάνει, τουλάχιστον οι νέοι μπορούν ακόμη ν' αντιστέκονται στην κακογουστιά και τη χυδαιότητα με το να μη βλέπουν τηλεόραση. Αυτό το μέσο έχει πια παρεκτραπεί του σκοπού του που κάποτε ήταν αληθινή ψυχαγωγία - (αγωγή ψυχής) ενημέρωση και τώρα είναι εκκολαπτήριο ψευδαπατών και παρερμηνείας φαινομένων.

👉 Υ.Γ. Το παιδάκι στη φωτογραφία με το αρνάκι, δείχνει πως υπάρχουν θέματα ν' ασχολούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - ο νους του ανθρώπου δεν γίνεται να γεμίζει με τ' απατηλά στρας που κοσμούν τις ψεύτικες εικόνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ