Χαλβάς Χαϊτογλου

Μακεδονικός Χαλβάς Βανίλια
Η Μικρασιατική καταστροφή και η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων ανέστιων προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, πέραν του δράματος, ωφέλησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Και το 1922 αποτελεί τομή στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες ­ οι οποίοι μετέφεραν στον νέο τόπο εγκατάστασής τους τις ασχολίες και την επιχειρηματική δραστηριότητά τους από τη Μικρασία ­ αλλά στην ιστορία του χρόνου αρκετές έπαψαν να υπάρχουν. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελεί η οικογένεια Χαΐτογλου που εγκαταστάθηκε, έπειτα από πολλές περιπέτειες και ταλαιπωρίες, στη Θεσσαλονίκη. Και ήταν τέτοια η συμβολή της στην ανάπτυξη του προϊόντος με το οποίο ασχολήθηκε που σήμερα πλέον το όνομά της έχει γίνει συνώνυμο με το ίδιο το προϊόν.

Οπως διηγείται ο κ. Ν. Χαΐτογλου, ένας από τους επιζώντες πρεσβυτέρους της οικογένειας, όλα άρχισαν το 1924, όταν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή τα αδέλφια Κωνσταντίνος, Ελευθέριος και Σάββας Χαΐτογλου από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαθίστανται.

Στην αρχή δημιουργούν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση ζαχαροπλαστικής, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, κυρίως του παππού τους Νίκου Χαΐτογλου που ήταν χαλβαδοποιός. Το ζαχαροπλαστείο ήταν στο κέντρο της σημερινής παλαιάς Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Άθωνος. Εκεί βρισκόταν η μικρή βιοτεχνία της νεοσύστατης εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου ΟΕ. Χαλβάς Χαίτογλου

Συνέχεια σε —Το ΒΗΜΑ onLine - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Τοπαλούδη

Πολεοδομικές Αναβαθμίσεις

Σαπωνοποιία Παπουτσάνης