Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Από τα Άδανα στον Άγιο Γεώργιο

Το μυθιστόρημα της οικογένειας Συμεώνογλου και των Μύλων Αγίου Γεωργίου

Δεν είναι πολλές οι οικογένειες που έλκουν τις επιχειρηματικές ρίζες τους από τον εξωελλαδικό Ελληνισμό, είτε της Μικράς Ασίας είτε της Αιγύπτου ή της Μαύρης Θάλασσας, και διατήρησαν τη συνέχεια ως και τις ημέρες μας· εκεί όπου από τα τέλη ακόμη του περασμένου αιώνα πρωτίστως αναπτύχθηκε η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι αλήθεια ότι γνώρισε χρήμα και δόξα.

Η οικογένεια Συμεώνογλου, ανήκει στη χορεία των «ολίγων» η δραστηριότητα των οποίων εκτεινόταν ­ δεκαετίες προτού εμφανισθούν στον ελλαδικό χώρο ­ από τα Αδανα της Μικράς Ασίας ως την Αμβέρσα. Και φυσικά δεν έλειψαν οι «υψηλές γνωριμίες» της εποχής...

Τα πρώτα βήματα

Αριστείδης Συμεώνογλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν «προνομιακός» φίλος των Συμεώνογλου και η επένδυση στον ερημικό όρμο του Αγίου Γεωργίου, στο Κερατσίνι, σε παρότρυνση αυτού οφείλεται, ενώ έχουν καταγραφεί στην οικογενειακή ιστορία τους οι αγώνες μπριτζ του τότε πολιτικού ηγέτη με τον Αρ. Συμεώνογλου στη Μασσαλία.

Η οικογένεια Συμεώνογλου ήταν από τις σπουδαιότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Μικράς Ασίας. Διέθεταν στην Καισάρεια μύλο με την επωνυμία Συμεώνογλου Υιοί & Ποδούρογλου ΟΕ και κλωστοϋφαντουργείο στα Άδανα. Επίσης, σε συνεργασία με τους χιώτες αδελφούς Δάρα, είχαν κοινή εταιρεία με υποκατάστημα στη Μασσαλία και γραφείο στην Αμβέρσα με αντικείμενο την επεξεργασία και εμπορία δημητριακών και οσπρίων, ενώ διέθεταν και ριζόμυλο. 

Ο «ηγέτης» της οικογένειας, της δεύτερης γενιάς, ο Αριστείδης, είχε προβλέψει τη μικρασιατική καταστροφή και «είχε βγάλει αρκετά λεφτά έξω από την τότε Τουρκία».

[Διαβάστε περισσότερα]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις