Οι παραδοσιακοί των Χαυτείων

Βόλτα στην παραδοσιακή πλατεία

Αφοι Λαμπρόπουλοι
Αφοί Λαμπρόπουλοι
Μινιόν Σταδίου
Μινιόν - Σταδίου
Μινιόν - Ομόνοια (Χαυτεία)

Στη γωνία Αιόλου και Σταδίου, τα περιώνυμα Χαυτεία του κέντρου της Αθήνας διεκδικούν σημαντικό ρόλο στην εμπορική ιστορία της περιοχής της πλατείας Ομονοίας. Η εταιρεία Αφοί Λαμπρόπουλοι ΑΒΕΕ, το 2001 θα γιορτάσει τα 100ά γενέθλιά της. Ατύπως έλκει την καταγωγή της από το τέλος του περασμένου αιώνα, το 1898, όταν ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος, από ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας, μόνο αυτός από τα επτά αδέλφια της οικογένειας, ήλθε τότε στην Αθήνα να βρει την τύχη του.

Ετσι με ένα καρότσι έγινε πλανόδιος πωλητής στην περιοχή της Αιόλου, στην εμπορικότερη περιοχή της Αθήνας εκείνης της εποχής. Σύντομα όμως, το 1901, ο μικροπωλητής Ξ. Λαμπρόπουλος κατορθώνει να δημιουργήσει ένα μικρό κατάστημα με ανδρικά είδη, εκεί που σήμερα είναι το γνωστό πολυκατάστημα, το οποίο ανήκει σε ομόρρυθμη εταιρεία.

Οι δουλειές πήγαιναν καλά και τότε αρχίζουν να ασχολούνται με το κατάστημα και άλλα τέσσερα από τα αδέλφια, οι Βασίλης, Κωνσταντίνος, Θεόδωρος και Θεμιστοκλής. Το μαγαζί μεγαλώνει συνεχώς και, όπως λέγουν, ήταν από τα καλύτερα της εποχής.

😊 Σήμερα το κατάστημα Αφοί Λαμπρόπουλοι - από το 1990, ονομάζεται Νότος Σέντερ και εξακολουθεί η συμμετοχή των πρώην επιχειρηματιών εμπόρων στην επιχείρηση. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Αιόλου και Σταδίου, υπό τη μορφή του πολυκαταστήματος με είδη ενδύσεως, σπιτιού, δώρων, καλλυντικών. Διατίθενται οι περισσότερες επώνυμες μάρκες από ρούχα - τζην American Eagle, καλλυντικά. Υπάρχει δωρεάν πάρκιν

Την παρελθούσα εποχή η Ομόνοια υπήρξε το κέντρο της εμπορικής κίνησης της Αθήνας. Εκτός από τα καταστήματα Λαμπρόπουλος, Κλαουδάτος, υπήρχε και το Μινιόν που κάηκε ολοσχερώς και μόνο η εξωτερική όψη απέμεινε. Ο ιδρυτής του Γιάννης Γεωργαντάς ξεκίνησε φτωχό παιδί από το Άργος Κορινθίας, θυμάταιι ο περιπτεράς της γωνίας Πατησίων και Αιόλου. Στην αρχή πουλούσε τσατσάρες σε ένα πάγκο που είχε στήσει στην περιοχή. Μετά πολλά, άνοιξε το μικρό κατάστημα που εξελίχθηκε σε πολυκατάστημα δίνοντας στην περιοχή της Ομόνοιας την αίγλη μιας πολυσύχναστης, εμπορικής περιοχής των Αθηνών.

Σήμερα μετά την αποκατάσταση από το Δήμο Αθηναίων του σιντριβανιού της πλατείας, θα αποκατασταθεί από τους ιδιοκτήτες το παλιό Μινιόν συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στην αναβάθμιση της δεύτερης μεγάλης πλατείας - η άλλη είναι η πλατεία Συντάγματος. Ωστόσο, λόγω οικονομικής κρίσης, το έργο της ανοικοδόμησης έχει αναβληθεί "εν ευθέτω" χρόνο.θηναίων

Ενημέρωση 29/11/21

Οι παραδοσιακοί των Χαυτείων εδώ - Παραμένει ιστορία το Μινιόν εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ