Σοκολατοποιία Παυλίδη

Εργοστάσιο ΙΟΝ - Αρχές 20ου Αιώνα
Οδός Πειραίως - Σοκολατοποιία Παυλίδη (...) Στην Αθήνα των μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, η υψηλή κοινωνία της οποίας αναζητούσε την ευρωπαϊκή αστικοποίησή της, η οικογένεια Παυλίδη με το «Γλυκισματοποιείον» της ­κτηματίες της εποχής αρχικά και με επαναστατικό παρελθόν - ­ κατόρθωσε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει σημείο αναφοράς ακόμη και των ξένων εκλεκτών προσκεκλημένων.
Παυλίδης Από το 1841 - Άρωμα Ελλάδας

Μαύρη Σοκολάτα ΙΟΝ - Παυλίδη
Ο Σπύρος Παυλίδης, ο ιδρυτής της μετέπειτα «γλυκιάς» βιομηχανίας, από το 1841 ως και το 1852, από τότε δηλαδή που δημιούργησε το γνωστό κατάστημα ως και τη χρονιά που η πρώτη «τσοκολάτα» δικής του παραγωγής έκανε την εμφάνισή της, δεν έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που να προδιαγράφουν την κατοπινή εντυπωσιακή εξέλιξή του.

Τα πράγματα μάλιστα είναι πολύ πιο απλά από ό,τι μπορεί να φαντάζουν περίπου 160 χρόνια αργότερα. Το 1840, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στην Ευρώπη, έφερε μαζί του «έναν χειροκίνητο μύλο του καφέ και τα εξαρτήματα που απαιτούνταν για να προχωρήσει στην κατασκευή της σοκολάτας» - (Δήμητρα Πικραμένου-Βάρφη «Ο Σπυρίδων Παυλίδης και το Γλυκισματοποιείο του. Τα πρώτα χρόνια της πρώτης ελληνικής βιομηχανίας»).

Το ΒΗΜΑ onLine - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ίδιο σημείο «έστησε» το Γλυκισματοποιείο του. Το 1852 οι αθηναίοι καταναλωτές της εποχής, είχαν τη μοναδική ως τότε δυνατότητα να δοκιμάσουν ένα άγνωστο «γλύκισμα» που ο παραγωγός του το ονόμαζε «τσοκολάτα». (...)

Σήμερα η εταιρεία έχει περάσει στον διεθνή όμιλο Kraft
[πλήρες Άρθρο]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Τοπαλούδη

Πολεοδομικές Αναβαθμίσεις

Σαπωνοποιία Παπουτσάνης