Γάλα Έβγα

Αφοι Σουραπά - Οι εξ Αμερικής ιδρυτές

Ένα ποτήρι γάλα το πρωί μας τονώνει, το μεσημέρι μας δροσίζει, το βράδυ μας ηρεμεί...

Η ιστορία του παστεριωμένου γάλακτος αλλά και της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας γενικότερα για αρκετές δεκαετίες ήταν ταυτισμένη με την ΕΒΓΑ, την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος, όπως ήταν η πρώτη επωνυμία της. Η εμφάνισή της γίνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ­ της βιομηχανικά γονιμότερης ίσως προπολεμικής περιόδου ­ και αποτελεί ουσιαστικά την απαρχή της οικονομικής ιστορίας του κλάδου της βιομηχανοποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Η ΕΒΓΑ, παρά το ότι ήταν νεαρή ακόμη βιομηχανία, κατόρθωσε να επιβιώσει στο διάστημα της Κατοχής και αμέσως μετά να κυριαρχήσει για τις επόμενες τρεις-τέσσερις δεκαετίες.

Παστεριωμένο γάλα ΕΒΓΑ

Η δημιουργία της οφείλεται στους αδελφούς Σουραπά, οι οποίοι, ερχόμενοι από την Αμερική, την ανεπτυγμένη αγορά της εποχής, και έχοντας την οικονομική δυνατότητα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο στην ελληνική αγορά εργοστάσιο παστεριωμένου γάλακτος. Ως τότε η διακίνηση του φρέσκου γάλακτος βρισκόταν αποκλειστικά στα χέρια των γαλακτοπωλείων και των πλανοδίων πωλητών. 

Το εργοστάσιο δημιουργήθηκε στον Βοτανικό, στην περιοχή όπου βρίσκεται και σήμερα, σε έκταση 10.000 τ.μ. Το κόστος της επένδυσης ήταν αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής: ανήλθε στα 30 εκατ. δρχ. Εναν χρόνο αργότερα, το 1935, κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα πρώτα προϊόντα της ΕΒΓΑ: παστεριωμένο γάλα, παστεριωμένη κρέμα γάλακτος σε γυάλινα μπουκάλια, γιαούρτι από γάλα αγελάδος σε κεσεδάκι από αλουμίνιο και βούτυρο σε πακέτο. Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων έκανε το πρώτο βήμα στη βιομηχανοποίησή της.

Συνέχεια σε: Το ΒΗΜΑ onLine - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις