Τα νοστιμότερα κουλούρια

Στη μεγάλη οδό του Πέραν

Κουλούρια - Istanbul

Δεν υπάρχουν νοστιμότερα κουλούρια... Είναι ροδοψημένα με άφθονο σουσάμι, μαλακά και τραγανά απ' έξω, λίαν χορταστικά! Παντού βλέπεις τους υπαίθριους πωλητές αλλά καλίτερα ν΄αγοράσεις από τα καφέ ή τα fast-foods της Istikal caddesi αλλιώς Λεωφ. Ανεξαρτησίας ή μεγάλη οδός του Πέραν -(Grande Rue de Peran), ονομαζόταν από τους κατοίκους της Γαλλικής παροικίας- το πάλαι ποτέ. Ένα κουλούρι με δροσιστικό χυμό πορτοκάλι (φρέσκος ωραιότατος χυμός σε μεγάλο ποτήρι με παγάκια είναι ό,τι καλίτερο για να συνεχίσεις την περιήγηση σου σ' αυτόν τον ιστορικό δρόμο - γεμάτος με μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια- της Κωνσταντινούπολης.

Το τραμ όπως ήταν παλιά, περνάει απ' αυτό το δρόμο διαμέσου των παλιών στυλ Ισλαμικό μπαρόκ κτιρίων, με τις κατάφορτες με παράθυρα και μπαλκόνια προσόψεις. Η γενική εικόνα τους είναι μάλλον της εγκατάλειψης αφού τα περισσότερα δεν είναι σωστά συντηρημένα ή καθόλου, αλλά δεσπόζει η ζωή κάτω στον φαρδύ πεζόδρομο που κάποτε λένε δεν μπορούσες να περάσεις αν δε φορούσες ημίψηλο καπέλο και φράκο!

Σήμερα περνάει λογής λογής κόσμος - τουρίστες, ντόπιοι, επαρχιώτες από την ευρύτερη περιοχή - κυρίως νέοι που κάνουν τα ψώνια τους από τα μαγαζιά με νεανικά ρούχα. Εδώ βέβαια δεν κάνουν "σκόντο" οι τιμές είναι στάνταρ. Πολύ ωραίες μπότες περίπου 170 ευρώ, κρυστάλλινα και γυάλινα σκεύη σπιτιού, βιβλιοπωλεία, μαγαζιά με ξηρούς καρπούς, ζαχαροπλαστεία, ό, τι φανταστείς πουλιέται σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ