Η πτώση, Albert Camus

Albert Camus - La Chute
Albert Camus 🍂 Η ΠτώσηAlbert Camus 🍂 Η ΠτώσηΑλμπέρ Καμύ 🍂 Η Πτώση Καστανιώτης 20ος Αιώνας
Τελικό παράλογο συμπέρασμα είναι πως ο άνθρωπος ολοένα ελπίζοντας, θα θέτει  αιωνίως ερωτήματα, αντιμέτωπος με ένα σιωπηλό πάντα σύμπαν —Albert Camus

Υπόθεση - Τόπος: Παρίσι

Ο Ζαν-Μπατίστ-Κλαμάνς (Jean-Baptiste Clamence) είναι ένας επιτυχημένος δικηγόρος του Παρισιού που ανήκει στην μπουρζουαζία της πόλης - "ήρωας της εποχής μας": η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη "σωστή" πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο από τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί όμως του αποκαλύπτεται, την υποκρισία, για να αρέσει στους άλλους...

Μια νύχτα σε προχωρημένη ώρα, ακούει μια άγνωστή του γυναίκα που είχε δει προ ολίγου, σκαρφαλωμένη στην κουπαστή της γέφυρας, να πέφτει στα νερά του ποταμού.

Αυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με την "σωστή", ανθρώπινη συμπεριφορά, υποστηρικτής "χηρών και ορφανών", κατατρεγμένων από τη φτώχεια ανθρώπων, δεν θα τη βοηθήσει και όλα γύρω του θα καταρρεύσουν... η εικόνα του έντιμου και σωστού ανθρώπου θα πληγεί μέσα του ανεπανόρθωτα.

Υπόθεση - Τόπος: Άμστερνταμ 🧉

Αυτά εξομολογείται ο Κλαμάνς στο βροχερό Άμστερνταμ, στο μπαρ "Παλιό Μεξικό" όπου δεν μιλούν τίποτε άλλο εκτός από Ολλανδικά, στον άγνωστο συμπατριώτη του ο οποίος τελεί χρέη διερμηνέως, όπου συνομιλούν τα βράδια ολοένα για πιο βαθυστόχαστα ζητήματα.

Ένας ατέλειωτος μονόλογος με τον αναγνώστη - συνομιλητή του στο μπαρ αυτό όπου συχνάζει κάθε βράδυ: η ζωή του στο Παρίσι, η μετοίκηση του στο Άμστερνταμ... η πτώση από την αθωότητα στα ενδότερα ενός κεντρογενούς σπιράλ, που η κατάδυση στους εσώτερους κύκλους του πυκνώνει την ομίχλη ολοένα και περισσότερο γύρω του, θυμίζοντας την Κόλαση του Δάντη.

Τα βροχερά κανάλια του Άμστερνταμ καθώς διαπερνούν την εξομολόγηση του, γίνονται όλο και πιο σκοτεινιασμένα από την αδιαπέραστη μουντάδα της ομίχλης, μαζί με την αγωνία της αφήγησης - εξομολόγησης. Μια πτώση από τον Παράδεισο των Πρωτόπλαστων, στην Κόλαση του Δάντη. Μια εσωτερική πορεία από την αθωότητα, στην αναπόδραστη ενοχή.

🥰 Mετά τον Ξένο 1942 και την Πανούκλα 1947, ο Kαμύ με την Πτώση 1956, ολοκληρώνει την αριστουργηματική του τριλογία που τον έκανε διάσημο σ' όλο τον κόσμο χαρίζοντας του και ένα από τα πιο δίκαια βραβεία Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

Αλμπέρ Καμύ 1913 - 1960 (3 χρόνια μετά το Νόμπελ)

Σημείωση Ο Αλμπέρ Καμύ (γεν. Αλγερία 1913) πέθανε 47 ετών στις 4/1/60, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στη πόλη Βιλμπλεβέν (Villeblevin) της Γαλλίας. Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε και ο εκδότης του Μισέλ Γκαλιμάρ που οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957 μεταξύ όλων των έργων του και για το δοκίμιο του "Συλλογισμοί πάνω στο ζήτημα της Γκιγιοτίνας" - (Réflexions Sur la Guillotine) με την αιτιολογία της σημαντικής συμβολής του βιβλίου αυτού πάνω στο ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παγκοσμίως γνωστός έγινε με το βιβλίο του "Ο Ξένος" (1942) - (L' Étranger), δοκιμιακού χαρακτήρα έργο που εντάχθηκε εκ του θέματος του στη σχολή (κίνημα) του Υπαρξισμού - στο οποίο πρωτοστάτησε μεταξύ άλλων και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ. Άλλα έργα "Η Παρεξήγηση" (Le Malentendu), "Η Πτώση" (La Chute), "Η Πανούκλα" (La Peste)

🍂 Στον εκδότη

😍 Ζωγραφικό έργο εξώφυλλο βιβλίου Jan Vermeer (Φλαμανδική Σχολή)
🥰 Εκτενώς: "La Chute" - Albert Camus

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ