Σωσίβιο σωτηρίας από Τρισέ

Γεώργιος Α. Παπανδρέου

Το νέο Γαλλο-Γερμανικό σχέδιο στήριξης

Επιτέλους την ύστατη ώρα ο Τρισέ άνοιξε τα χαρτιά του: Εδόθη παράταση έως το 2011 στην Ελλάδα για την αγορά ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αυτό σημαίνει νέο περιθώριο στήριξης διάρκειας ενός έτους, αποθάρρυνση στις διεθνείς αγορές γα υψηλά spreads.

Στο άλλο σκέλος η απόφαση περιλαμβάνει το σχέδιο Μέρκελ όπως διατυπώθηκε εξ αρχής: Στήριξη μιας υπό οικονομική κατάρρευση χώρας της Ευρωζώνης με οικονομική βοήθεια - κατόπιν ξεκάθαρης αιτήσεως της υπό κατάρρευση χώρας για βοήθεια όμως μαζί με συνδρομή του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει πως μπαίνει και το ΔΝΤ στη συμφωνία βοήθειας, για να θέσει τους όρους του για στήριξη ώστε να δώσει χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο όμως που θα συμφωνηθεί με νέα αυστηρότερα μέτρα.

Αυτό το σκέλος δεν αφορά στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Θα πάμε σε διεθνείς αγορές δανεισμού που θα έχουν συγκράτηση αυτή τη φορά ως προς τους όρους που θα θέσουν για χρηματόδότηση. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται το Νέο Οικονομικό Πακέτο Μέτρων ως το 2011 που θα το στηρίζει η δήλωση Τρισέ - ιστορική δήλωση πολιτικού χαρακτήρα, που κατέδειξε τη μεγαλοθυμία και τη φιλελληνικότητα του Γάλλου κεντρικού Τραπεζίτη.
Παρελθόντος του χρονικού αυτού ορίου και αν η χώρα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει θα μπορεί να καταφύγει στη διαδιακασία δανεισμού κατόπιν ομολογίας αδιεξόδου ώστε να ενεργοποιηθεί η προαναφερθείσα διττή βοήθεια. Σ' αυτή την περίπτωση θα μπαίνει και το ΔΝΤ για να βοηθήσει μαζί με την Ε.Ε., με τους νέους όρους για χρηματοδότηση, με παρέμβαση μέσω ελέγχων και κατόπιν, μέσω αυστηρών επιτηρήσεων - υπό την εποπτεία όμως - (κι αυτό είναι σημαντικό) της Ε.Ε.

Η επιτυχία του Γεωργίου Παπανδρέου είναι αναμφισβήτητη. Η Ελλάδα έχει φωνή, μπορεί να κανονίζει τα του οίκου της, έχει αξιοπιστία. Ο χρόνος που της εδόθη ήταν ό,τι καλύτερο για να προχωρήσει στο δρόμο της ανόρθωσης και της εξόδου από την ύφεση - με μια νέα ανακτηθείσα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Η χώρα βγαίνει ισχυροποιημένη για μια νέα προσφυγή στις αγορές δανεισμού. [Γ. Παπανδρέου] Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται

Η χώρα δεν είναι μόνη - ούτε τώρα, ούτε εάν τυχόν έρθει κάποιο χειρότερο μέλλον. Η γκρίζα ζώνη της ανάμειξης του ΔΝΤ δεν θα είναι μονομερής, θα προκύπτει σε συνεννόηση με την Ένωση - άρα οι όροι που θα θέτει δεν θα είναι τόσο επαχθείς, η ανάμειξη του δεν θα είναι μονομερής, και αυτό είναι καλό και για άλλες χώρες που τυχόν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα - ωστόσο τώρα δεν υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, καθ' όσον μας εδόθη παράταση χρόνου με δυναμική παρέμβαση (Trichet), με μια νέα στήριξη για ανάκαμψη και ανόρθωση της οικονομίας.
Σημαντική επισήμανση Με το ταξίδι του ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στο σκοτεινό παρασκήνιο και στην απόκρυψη των προβλημάτων. Ο Ελληνικός λαός παρακολούθησε ανοιχτά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Όλα στο φως, όλα εκτίθενται χωρίς μυστικά και αποσιωπήσεις. - Δηλώσεις Παπανδρέου μετά το πέρας της συμφωνίας —
15/3/'10 Συναφές άρθρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις