J.C. Juncker: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

Jean-Claude Juncker: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Όπως γνωρίζετε, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ολοκλήρωσαν το έργο τους και τα νέα είναι ευχάριστα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη, όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Παρότι δεν κατέστη δυνατό να μελετήσουμε εις βάθος τη δήλωση αξιολόγησης στην οποία προέβη η Τρόικα, τουλάχιστον μας χαροποιεί η γενικότερη έκβαση της εν λόγω αποστολής.

Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα και, βεβαίως, το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Επί αυτών των τριών οδών υπήρξε πλήρης ομοφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και εμού.

Αναφορικά με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνω με ικανοποίηση το γεγονός ότι, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ιδρύσει ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ενώ είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόκειται να υλοποιηθούν ταχέως, με διαφάνεια και αξιοπιστία.

Σε αυτή τη βάση, προσδοκώ ότι το Eurogroup πρόκειται να εγκρίνει την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους ασφαλώς. Οι όροι θα συμπεριλαμβάνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελουσία βάση και μια τέτοια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επέλθει κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες-πιστωτές.

Με αυτούς τους όρους και επί αυτής της βάσης, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών και η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

Επιτρέψτε μου όμως να αποχωρήσω αμέσως, καθώς εντός πενταλέπτου πρόκειται να εκφωνήσω προγραμματισμένη ομιλία περί της οικονομικής διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ