Ανατροπή του Πολιτικού Σκηνικού

Στην εκπομπή της Παρασκευής 6/10/'11 παρουσιάστηκαν τα δημοσκοπικά ευρήματα της Δημοσκόπησης της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό στη παρούσα συγκυρία, καθώς και τα ποσοστά των κομμάτων: Η ΝΔ προηγείται κατά 9 μονάδες έναντι του Πασόκ και αν γίνονταν εκλογές τώρα, σίγουρα θα έβγαινε πρώτο κόμμα. Στη συζήτηση που συντόνιζε η Σ. Κοσιώνη συμμετείχαν οι κ.κ. Γκίβαλος, Παπαδημητρίου, Μαυρής.

Θα σταθώ στις αιτιάσεις που παρουσίασε ο κ. Γκίβαλος με προεξάρχουσα αιχμή πως ο Γ. Παπανδρέου ηθελημένα οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στην ασφυκτική μέγγενη του Μνημονίου. Απαντώντας ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως δεν το πιστεύει - κάτι που είναι εντελώς υποθετικό δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται. Αναγνωρίζει πάντως τη δεινή θέση της χώρας το φθινόπωρο του '09 με τον εξανδραποδισμό που υπέστη από τις Αγορές που συνετελέσθη μέσα σε ένα 3μηνο αρχής γενομένης από τη μείωση του ύψους των χορηγούμενων δανείων έως την απαγορευτική άνοδο των επιτοκίων τους.

Αυτό "το πάζλ της ηθελημένης επιλογής" του Γ. Παπανδρέου για τη στροφή της χώρας προς Νέο Δανεισμό από Εταίρους και ΔΝΤ, είναι πολυσχιδές: Τι να έκανε, αφού δεν υπήρχαν χρήματα - παρά το περίφημο που είπε προεκλογικά ότι "λεφτά υπάρχουν"! Θα εννοούσε το σχέδιο που είχε από τότε καταστρώσει στο μυαλό του. Ο σκοπός του - φυσικά για έναν καλοπροαίρετο κριτή, ήταν το πως θα έσωζε τη βυθιζόμενη στα χρέη και στο κενό της έλλειψης χρημάτων χώρα. Σαφώς στράφηκε στους φίλους εταίρους της Ευρώπης και του Ταμείου για να πάρει βοήθεια.
Μόνο που ως διαπραγματευτής αυτής της βοήθειας απέτυχε:

Αρχικά του στείλανε τη Τρόικα με τις απαιτήσεις και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ως εκτελεστή - διαμεσολαβητή, για τη χορήγηση της των απαιτούμενων προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, χρημάτων. Φτάσαμε στη έκτη δόση όμως και η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε παρά τα πιο εύκολα - αλλά και καθόλου ανώδυνα μέτρα για την εξασφάλιση των χρημάτων για πληρωμές και για κάλυψη του Προϋπολογισμού. Τα μέτρα όμως της Τρόικας που κρίνονταν ως απαραίτητα δεν εφαρμόζονταν π.χ. η περίφημη Εφεδρεία για τους Δ. Υπαλλήλους. Τώρα που αυτό επιχειρείται είναι αργά, γιατί έχει βγει απ' τα συρτάρια το νέο "Rescue Plan" προς επεξεργασία για άμεση εφαρμογή. Ούτως ή άλλως, όσα έκαναν ή δεν έκαναν, ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή μέχρι του σημείου να βοούν με πηχιαίους, κατακριτικούς τίτλους στο σύνολο τους, όλες οι εφημεριδες.

Μεταγενέστερα κατάλαβαν πως τίποτε δε γίνεται με το Μνημόνιο και προχωρούν στο λεγόμενο "Κούρεμα" του Χρέους μετά από διαβουλεύσεις και ενστάσεις, καθώς το προηγούμενο σχέδιο δεν έχει ακόμη ψηφισθεί απ' το Ελληνικό Κοινοβούλιο (βλέπε σχετικά) - πράγμα λίαν επικίνδυνο γιατί θέτει σε υψηλή δοκιμασία το Τραπεζικο Σύστημα και χρειάζεται χειρισμούς από τη χώρα που το υφίσταται ιδιαίτερα προσεχτικούς και προς τη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των Εθνικών της Συμφερόντων.

Και αναρωτιέται κανείς: Πως ένας Πρωθυπουργός που εκλέχτηκε με τόσο μεγάλο ποσοστό, έχοντας γίνει δεκτός με θετικά σχόλια ακόμη κι από τους ίδιους του τους αντιπάλους, στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του, καταφέρνει σε τόσο λίγο διάστημα να συρρικνώσει το ποσοστό που έλαβε, εφαρμόζαντας ένα πρόγραμμα που εξ αρχής ήξερε πως δεν θα μπορούσε να το εφαρμόσει!
Προσπάθησε να το φέρει εις πέρας "εξ απαλών ονύχων" και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο - από τα λεγόμενα του ίδιου - τη χρονιά του Μνημονίου, πως "το 2011 θα βγούμε ξανά στις Αγορές"! Το καλύτερο λοιπόν - εξ όλων των παραπάνω, είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές γιατί η κατάσταση είναι αδιέξοδη.

Να αποτινάξει το μίασμα του δοτού από τους ξένους Πρωθυπουργού, τύπου "Ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση" για την υποτέλεια και το ξεπούλημα, για το επαχθές και καθόλου "ευλογημένο", κατά τη ρήση του Θ. Παγκάλου, Μνημόνιο - έτσι όπως εξελίχθηκε η εφαρμογή του. Γιατί δεν προχωρά προς αυτή τη λύση; Ας βγουν άλλοι να εφαρμόσουν το Μνημόνιο ή το Β΄ Σχέδιο ή ό,τι άλλο. Σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρουν από τους Δανειστές ή σύμφωνα με το Συμφέρον της χώρας.
Γιατί να σηκώνει ένα κόμμα το βάρος του Χρέους της χώρας;
Ας αποφασίσει επιτέλους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ