Αλέξης Τσίπρας - Ελληνική Συνείδηση

Αλέξης Τσίπρας εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης

Αλέξης Τσίπρας: Εκφραστής της πολιτικής συνείδησης του Ελληνικού λαού

HUMANITÉ 16/5/2014 της Rosa Mossaoui

Είναι από τη μνήμη των αγώνων του Ελληνικού λαού που ο Αλέξης Τσίπρας άντλησε την επιλογή του να γίνει πολιτικός;
Το καλοκαίρι στο τέλος της δεκαετίας του 1990, υποδεχόμενος κλιμάκιο ευρωπαϊκών προοδευτικών νεολαιών στη Σύρο, ήταν θέμα προεξάρχον η απότιση φόρου τιμής: Η επίσκεψη στα νησιά των κρατουμένων, στους τόπους εξορίας των αγωνιστών της δικτατορίας.
Τι απέγινε ο χαμογελαστός και καταδεκτικός εκείνος φοιτητής με τα μακριά μαλλιά που έκανε τα πρώτα του βήματα ως μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος;
Τι απέγινε ο μαχητικός οπαδός στις διαδηλώσεις των διεθνιστών στην Ανκόνα το 2001 που συγκρούονταν με τους καραμπινιέρους, εμποδιζόμενοι να συμμετάσχουν στις αντι-διαδηλώσεις για τη διάσκεψη των G8 της Γένοβας;
H τάση του αυτή, η έφεση για την πολιτική δεν άλλαξαν: Παραμένει προσηλωμένος στις ίδιες αξίες, διαβεβαιώνει ο Ιταλός παλιός του σύντροφος Fabio Amato.

Εμποδείστε την ανωμαλία 

  1. Η κρίση, η υπαγωγή της Ελλάδας στην τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) αναδιένημαν τα χαρτιά του πολιτικού παιχνιδιού, προωθώντας την αντι-υφεσιακή αριστερά στο προσκήνιο.
  2. Οι εκλογές του 2012, Ιούνιος 17, μετέτρεψαν το Σύριζα από ένα μικρό κόμμα σε έναν ενιαίο πολιτικό σχηματισμό του 26,9%.
  3. Πλησιάζοντας τη δεξιά της ΝΔ και εξαλείφοντας τη σοσιαλδημοκρατία του Πασόκ, η αριστερή συμπαράταξη μεταβαλλόμενη συνεχώς έκτοτε σε ενιαίο κόμμα, μετατοπίστηκε στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.
  4. Ο αρχηγός του μετεβλήθη σε έναν σοβαρό διεκδικητή της πρωθυπουργίας. "Ο Σύριζα σε πολύ λίγο χρόνο, από μια μικρή δύναμη της αριστεράς,,έγινε μια δύναμη ικανή να κυβερνήσει. Ο Τσίπρας ετέθη αντιμέτωπος όλων των υπευθυνοτήτων τις οποίες και επωμίσθηκε απόλυτα" σημειώνει ο Pierre Laurent εθνικός γραματεύς του ΚΚΓ (PCF) και πρόεδρος του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς (PGE).
  5. O 40χρονος πολιτικός μηχανικός ετέθη επικεφαλής του Συνασπισμού το 2008, πετυχαίνοντας το στοίχημα να μεταμορφώσει ένα συνασπισμό μικρών ομάδων διαμαρτυρίας, σε ένα κόμμα εξουσίας. "Διαθέτουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ένα όραμα πολιτικό και είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε της χώρας" αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, τονίζει η οικονομολόγος Μαρία Καραμεσήνη.
Υποστηρικτής ένθερμος του Συριζα ο φιλόσοφος Slavoj Zizek, χαιρετίζει αυτή του τη στρατηγική σαν "τη φωνή της λογικής" ενάντια "στη τρέλα της ιδεολογίας των αγορών". "Μέσω της θέλησης τους να αναλάβουν υπεύθυνες πρωτοβουλίες, εξεδίωξαν το φόβο της αριστεράς να αναλάβει την εξουσία, απέκτησαν το κουράγιο να εξαλείψουν την ανωμαλία που οι άλλοι έφεραν" γράφει ο διάσημος διανοητής στη London Revue of Books.

Σε ένα ασταθές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον ορισμένοι κατηγορούν τον Τσίπρα πως εγκατέλειψε τις αρχικές του τοποθετήσεις για να απορροφήσει έναν χώρο, στο κενό που άφησε το Πασόκ μετά την σύμπραξη του με τη ΝΔ.

Με τη συνδρομή των ΜΜΕ προς τους πολιτικούς του αντιπάλους ορισμένοι ισχυρίζονται πως είναι ένας επικίνδυνος δημαγωγός της ριζοσπαστικής αριστεράς, ένας ευρω-σκεπτικιστής - ικανός να βγάλει τη χώρα από τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο αυτός ο θαυμαστής του Κέινς, αυτοπροσδιορίζεται  σαν ένας σταθερός ευρωπαϊστής, σίγουρος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί αν παραμείνει κουφή στο θυμό και την εναντίωση των λαών που την συναποτελούν - ενστερνιζόμενος αντίθετα δεδομένα προς τις  πολιτικές της λιτότητας - αυτά της ανάπτυξης.

"Αυτοί που έσπειραν την ανεργία και την απελπισία θα θερίσουν τώρα την απόρριψη μαζί με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Αυτοί και όχι εμείς είναι που απειλούν την ένωση".

Στο τέλος της ομιλίας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας τις τράπεζες και τις αγορές, καλεί τους Έλληνες να ανακτήσουν την χαμένη τους εθνική κυριαρχία εξαίροντας το στόχο να κερδηθεί η ενότητα της Ευρώπης στο πλευρό των κοινωνιών, μαζί με τη δημοκρατία - κάνοντας λόγο για έναν επαναπροσδιορισμό του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Το πρώτο του βήμα εάν έπαιρνε το κυβερνητικό πηδάλιο; Η εκδίωξη της Τρόϊκας που "δεν έχει καμμιά δημοκρατική νομιμοποίηση", η εκ νέου διαπραγμάτευση του χρέους με στόχο ένα είδος χρεοστασίου. Δεν παραλείπει να επικαλείται - όχι χωρίς κάποια καλά στοχευμένη ένταση, πως το 1953 στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, δόθηκε στη Γερμανία μια ανάλογη ευκολία, συν το ευεργέτημα της διαγραφής ενός μέρους των χρεών της.
"Στοχεύουμε στις λαϊκές κινητοποιήσεις, αναζητώντας νέες συμμαχίες στο εξωτερικό για την υλοποίηση αυτού του στόχου μας. Στην Ελλάδα θα παιχτεί το παιχνίδι του επαναπροσδιορισμού του ευρωπαϊκού μέλλοντος".

Στην κοινωνική καταστροφή που επέφερε ο οδοστρωτήρας της μνηνονιακής ύφεσης, ο αρχηγός του Σύριζα διαθέτει μια απέραντη συναίσθηση για τις χιλιάδες των Ελλήνων που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται. Ανήκει και ο ίδιος σ' αυτή τη γενιά που είδε το μέλη της - ωθούμενα από τον κοινωνικό αποκλεισμό είτε στη μετανάστευση είτε στο πατρικό σπίτι;
"Σκοπό έχω να εκφράσω τα αισθήματα αγωνίας και τους αγώνες των Ελλήνων" διαβεβαιώνει παραδεχόμενος το αίσθημα μιας "βαρειάς υποχρέωσης". "Ο Αλέξης είναι η ενωτική γραμμή ανάμεσα στο λαϊκό μας κίνημα και την Ευρώπη" δηλώνει σαν ηχώ, ο πρώτος της αντίστασης ο Μανώλης Γλέζος. "Πέρα από ένα κόμμα, ο Συριζα μεταβλήθηκε στον κύριο εκφραστή της πολιτικής συνείδησης του Ελληνικού λαού".

Aρχική πηγή: http://www.alexistsipras.eu/index.php/news/l-humanite-alexis-tsipras-conscience-grecque?cbprofile=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ