Στην Ολομέλεια της Βουλής το Πολυνομοσχέδιο

Σε δύο άξονες κινείται επί της ουσίας το πολυνομοσχέδιο: το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας (Υπερταμείο) και ο λεγόμενος κόφτης (Προληπτικός Δημοσιονομικός Έλεγχος) που θα ελέγχει την τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια του ύψους του συμφωνηθέντος από το Γ΄μνημόνιο πλεονάσματος, με σημείο βάρους αυτών τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περουσιακών στοιχείων καθώς και ορισμένων ΔΕΚΟ. Αποτέλεσμα του θα είναι η λήψη των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις αποπληρωμές οφειλών προς τρίτους του κράτους  και εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων και η διακαώς αναμενόμενη Ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με μελλοντική απόφαση και εισήγηση του Euro-group, που θα προκύψει μετά το κλείσιμο της απαιτούμενης - απορρέσουσας εκ του Γ΄Μνημονίου, αξιολόγησης. Σημείο περίεργο, η νομοθέτηση παραμονής του Υπερταμείου στην Ελλάδα, για έναν αιώνα παρά ένα χρόνο!
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αυτή την ώρα το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει και του Eurogroup της Τρίτης, ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του αύριο το απόγευμα.
Καμία περιουσία δεν πρόκειται να χαθεί, σημασία δεν έχει ο χρόνος αλλά το περιεχόμενο των συμβάσεων, τόνισε στο 1ο Πρόγραμμα ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Π. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως η αξιολόγηση, αλλά κυρίως η ρύθμιση του χρέους είναι η Ιθάκη για όλους μας προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο Euro-group.

Την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος καθώς «όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής».

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη σύσταση του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν έχει αποκλειστικό στόχο την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά την "μακροχρόνια αξιοποίησή τους".

Στο εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου, όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την πλειοψηφία θα την έχει το Δημόσιο, ενώ το 50% των κερδών θα πηγαίνει για αποπληρωμή οφειλών προς τον ESM και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα υπάρξει ανεξέλεγκτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη. Το Υπερταμείο σηματοδοτεί απώλεια εθνικής κυριαρχίας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της σε μία αποτυχημένη οικονομική πολιτική.

Η περιουσία του Δημοσίου δεσμεύεται για 3 γενιές, και αυτό δεν είναι φυσιολογικό, σημείωσε στο 1ο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα κοιτά τα συμφέροντά του και όχι της Ελλάδας.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει προνόμια και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ανέφερε το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση κάνει αποκρατικοποιήσεις που δεν πιστεύει, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ για προδοσία και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στο Ταμείο δεν θα μεταφερθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και όσες ΔΕΚΟ ενταχθούν τελικά, ενώ δεν θα υπάρξουν απολύσεις ή αλλαγή εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ προχωρούν σε 48ωρη απεργία. Ακινητοποιημένα θα είναι, από τα ξημερώματα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, και τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Δεν συμμετέχει στην απεργία ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Για το απόγευμα της Κυριακής η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ τα μέσα μεταφοράς το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.

πηγή ert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ