Ο Μπακαλόγατος

Ζήκος, Ο μικρός του μπακάλη
Το γνωστό έργο με τίτλο "Ο Μπακαλόγατος" (Της Κακομοίρας) 1963 βασισμένο στο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακοπούλου, όπου πρωταγωνιστούσε ο Κώστας Χατζηχρήστος, γυρίστηκε στην παλιά γειτονιά του Μεταξουργείου σ' ένα παλιό μπακάλικο μέσα, όπου πρωτοστατούσε το παιδί για τα θελήματα - ο Ζήκος, που έδινε ζωή στο καθημερινό "αλισιβερίσι" των κατοίκων που έμπαιναν να ψωνίσουν τα χρειαζούμενα της μέρας. Επίσης μοίραζε με το ποδήλατο τις παραγγελίες των νοικοκυρών.

Γνωστή επιτυχημένη ατάκα του Ζήκου προς πελάτη: "Μη χτυπάς παλαμάκια εσύ που θέλουμε τρεις κιμωλίες τη βδομάδα για γράψε σβήσε τα βερεσέδια σου!"
Άλλη λεπτομέρεια από το γύρισμα της ταινίας: Ο Ζήκος (Κώστας Χατζηχρήστος) δεν ήξερε ποδήλατο, αντί αυτού έκανε ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης στις σκηνές του αείμνηστου Κώστα Χατζηχρήστου με το ποδήλατο!
Σήμερα αυτό το παλιό οίκημα υπάρχει και έχει ανακαινισθεί χωρίς ν' αλλάξει τίποτα από το χαρακτήρα του πριν από 60 σχεδόν χρόνια: ο ίδιος πάγκος του μπακάλη, τα ράφια με την πραμάτεια πίσω, το ξύλινο παλιό πάτωμα, τα συμπαγή πατζούρια απ' έξω. Λειτουργεί σαν ουζερί με την παλιά του επιγραφή 🔻"Ο Ακροβάτης" και αξιοποιήθηκε με επιτυχία, σαν διατηρητέο κτίσμα (1889) με όλες τις αναγκαίες επεμβάσεις για τη λειτουργία ενός σύγχρονου μεν, αντίγραφο δε, του παλιού οινο-παντοπωλείου Χρυσές Καρδιές: λίγο πιο κάτω, κοντά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, όπου σέρβιραν το τσίπουρο με λίγες ελιές, μορταδέλα, ντομάτα, με μεγάλες φέτες φρέσκο ψωμί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Τοπαλούδη

Πολεοδομικές Αναβαθμίσεις

Σαπωνοποιία Παπουτσάνης