Σύκα Ταξιάρχη

Με τη γεύση των ακτών της Εύβοιας
Κτήμα Norman - Ποικιλία Τζαϊλάτα

Στο βόρειο μέρος της Εύβοιας, σ' έναν κατάφυτο με συκιές λόφο που βλέπει στον Ευβοϊκό κόλπο καλλιεργούνται σύκα για το κομμάτι της αποξηραμένης παραγωγής. Αυτό είναι γνωστό ότι στην Εύβοια υπάρχει παραγωγή σύκων. Το ότι κατέφθασαν πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής το 1922 είναι για πολλούς άγνωστο.

Ταξιάρχης - Ευβοίας

Στον Ταξιάρχη έφθασαν Σμυρνιοί πρόσφυγες και αυτοί πρώτοι δημιούργησαν με μόχθο και μεράκι τα κτήματα με σύκα καθώς η περιοχή βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με τη Σμύρνη όπου εξέχουσα θέση είχε η καλλιέργεια των σύκων με τα χαρακτηριστικά της έντονης γεύσης, του λεπτού φλοιού, του καμπίσιου αρώματος. Στο γαλήνιο συκοπερίβολο με τον ήλιο, νερό της πηγής, μαζί με τα αυτοφυή φυτά του βουνού μεγαλώνουν τα σύκα για να προσφέρουν τη λεπτή ωστόσο πλούσια γεύση τους.

Συκιές - Κτήμα Νόρμαν

Η ποικιλία Τζαϊλάτα προέρχεται από ένα είδος συκιάς που βγάζει λίγα σύκα που έχουν την απαλή όψη, τη λεπτή υφή, το ανοιχτόχρωμο χρώμα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από όλες τις ποικιλίες σύκων. Στον ηλιόλουστο υψομετρικό κάμπο σ' ένα αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας (χωρίς παρασιτοκτόνα, λιπάσματα κλπ.) καλλιεργείται η ποικιλία αυτή με την αγρο - τεχνογνωσία που δίδαξαν οι πρώτοι Σμυρνιοί πρόσφυγες.

Άλλες ποικιλίες είναι τα μελωμένα, τα σμυρνέικα - σύκα που εξάγονται και είναι προτιμώμενα πάντα στο τραπέζι εκείνων που επιλέγουν μια υγιεινή διατροφή. Τα αποξηραμένα σύκα έχουν χαμηλό θερμιδικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

💦 Άρθρο Βασισμένο Κτήμα Νόρμαν - Ταξιάρχης Ευβοίας

👉 Σχετικά Σκιερή Συγκομιδή  ̶  👉 Το πέταγμα στις Συκιές

Οι ενδείξεις με το χεράκι οδηγούν σε άρθρα του συντάκτη του παρόντος 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ