Πορεία προς το δέλεαρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής - Τα πρώτα χρόνια

Κωνσταντίνος Καραμανλής 1907 - 1998
Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στην Πρώτη Σερρών - εποχή της Οθωμανικής ακόμη κυριαρχίας. Ο πατέρας του, Γεώργιος πολέμησε την εποχή των Μακεδονικών αγώνων 1904 - 1908. Το 1913 η Μακεδονία απελευθερώνεται και προσαρτάται κατά τμήματα στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία μετά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο.
Μετά τις σχολικές σπουδές πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίρνει το πτυχείο της Νομικής την οποία ασκεί ως δικηγόρος Σερρών με την επιστροφή του στην γενέτειρα του τη Πρώτη. Εκλέγεται βουλευτής με το Λαϊκό κόμμα του Τσαλδάρη το 1936 σε ηλικία 28 ετών. Λόγω προβλημάτων υγείας δεν συμμετέχει στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο Καραμανλής γρήγορα ανεβαίνει στην πολιτική ιεραρχία υποστηριζόμενος αρχικά από τον Λάμπρο Ευταξία υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Κ. Τσαλδάρη. Πρώτη υπουργική του θητεία ως υπουργός Εργασίας το 1947 στην ίδια κυβέρνηση. Κατόπιν διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση του Συναγερμού πρωθυπουργίας Αλέξανδρου Παπάγου. Κέρδισε την ευαρέσκεια της Πρεσβείας των ΗΠΑ για την απρόσκοπτη εκτέλεση έργων στο οδικό δίκτυο και για την διαχείρηση των Αμερικανικών προγραμμάτων βοηθείας.

Αθήνα 1961  - Ημέρα της υπογραφής του συμφώνου σύνδεσης με την ΕΟΚ
Με το θάνατο - κατόπιν σύντομης ασθένειας του Αλέξανδρου Παπάγου, το 1955, ο 48χρονος Καραμανλής με την υποστήριξη του Βασιλέως Παύλου παρακάμπτοντας τους Στ. Στεφανόπουλο, Παναγ. Κανελλόπουλο - δύο επικρατέστερους για την διαδοχή του Παπάγου, γίνεται πρωθυπουργός αλλάζοντας το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού σε Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ). Πρώτη ενέργεια ήταν να δοθεί πλήρης ψήφος στις γυναίκες. Έκτοτε εξελέγη σε τρεις συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις (1956, 1958, 1961). Το 1959 ανακηρύσσει το 5ετές πλάνο (1960-64) ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας δίνοντας προτεραιότητα στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, φράγματα κλπ) καθώς και στις τουριστικές υποδομές.

Στο διεθνές περιβάλλον εγκαταλείπει το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης για Ένωση (ενοποίηση Ελλάδας - Κύπρου), προς όφελος του σχεδίου ανεξαρτησίας της Κύπρου. Το 1958 μετέχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγγλίας, Τουρκίας που κατέληξαν στη Συμφωνία της Ζυρίχης ως θεμέλιο για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Το 1959 το σχέδιο ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ