Ζυμαρικά από Πύργο!

Από το 1945 και τη Μακαρονοποιία Βορείου Ελλάδος στην εξαγωγική βιομηχανία Eurimac. Το στοίχημα για την ολική επαναφορά των ΜΑΚΒΕΛ στην ελληνική αγορά

Μακβέλ (Μακαρονοποιϊα Βορείου Ελλάδος)Ζυμαρικά Μακβελ - Από το 1939

Ένα προσωπικό στοίχημα

Όταν το αποτέλεσμα ενός σκοπού προκύπτει από μια εσωτερική παρόρμηση που δεν έχει ανάγκη ανταμοιβών και επαίνων, αλλά προσφέρει αφ' εαυτής αγάπη για το σκοπό, ικανοποίηση, χαλάρωση, κλπ.

H αναβίωση του ιστορικού εμπορικού σήματος με τον Λευκό Πύργο τυπωμένο στο πακέτο, αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του ιδιοκτήτη τους. Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είχε όνειρο να ξαναφέρει στην αγορά τα ΜΑΚΒΕΛ, επανασυστήνοντας τα μακαρόνια που οι πρόγονοί του, τα αδέρφια Παντελής και Νίκος Κωνσταντινίδης, ξεκίνησαν να παράγουν αρκετά χρόνια πριν. Προηγήθηκαν το 1939 τα ζυμαρικά με το όνομα «Ερμής» των δύο μακαρονονοπαραγωγών.

Με πορεία από το 1945

Αφοί Κωνσταντινίδη (Παντελής & Νίκος)
Εκτάσεις για την Α΄Βιομηχανία, 1939

Τα μακαρόνια ΜΑΚΒΕΛ, απέκτησαν το όνομά τους το 1945, από το αρκτικόλεξο της βιοτεχνίας που ίδρυσαν τότε τα αδέρφια Κωνσταντινίδη, με την ονομασία Μακαρονοποιία Βορείου Ελλάδος. Η επιχείρηση με το πέρασμα του χρόνου γιγαντώθηκε, γεγονός που επέβαλε τη μετεγκατάσταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, σε μεγαλύτερες. Έτσι, το 1963 η βιοτεχνία μετατράπηκε σε βιομηχανία, με βασική στόχευση την ανάπτυξη της παραγωγικής της δυναμικής. Ήδη από τα χρόνια εκείνα, η επιχείρηση διατηρούσε σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό, αποτελώντας κυρίαρχη ελληνική δύναμη στην εξαγωγή των ζυμαρικών.

Η ΜΑΚΒΕΛ και η συνεργασία με τους Ιταλούς

Eurimac Α.Ε - Κιλκίς, Εργοστασιακές εγκαταστάσεις

Το 1996 η ΜΑΚΒΕΛ, μετονομάστηκε σε Eurimac Α.Ε. (Γιουριμάκ Α.Ε.) προχωρώντας σε περαιτέρω ανάπτυξή της με νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, σε συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο παραγωγής ζυμαρικών, Euricom.

Η παραγωγός των ΜΑΚΒΕΛ, Eurimac (Κιλκίς), είναι κυρίως γνωστή στην αγορά των επιχειρήσεων λιανικής και σούπερ μάρκετ, λόγω των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που παράγει, προμηθεύοντας γνωστές αλυσίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ίσως λιγότερο γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Με παραγωγική δυνατότητα που υπερβαίνει τους 72.000 τόνους το χρόνο, από το 2006 έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στο χώρο των ζυμαρικών, καθετοποιώντας την παραγωγή της μετά την απόκτηση μύλου επεξεργασίας σκληρού σίτου, σε χώρο που γειτνιάζει με το εργοστάσιό της. 

Το 2009 πρόσθεσε στο εργοστάσιο, την τρίτη γραμμή παραγωγής ζυμαρικών, με δυναμικότητα 1.500 τόνων το μήνα. Το 2010 ολοκλήρωσε μία ακόμα επένδυση, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί αποθήκη χωρητικότητας 9.000 παλετοθέσεων.

Εξαγωγικά η Eurimac κινείται αυτή τη στιγμή και στις 5 ηπείρους του κόσμου, είτε με δικές τις ετικέτες είτε με ετικέτες που παράγει για λογαριασμό των πελατών της (προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας). Την αύξηση της παραγωγής ακολούθησε μία ακόμα επένδυση σε τέταρτη γραμμή παραγωγής το 2011, δυναμικότητας επίσης 1.500 τόνων το μήνα.

Οι ετικέτες...

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Βραβείο Φτερωτός Ερμής
Μακβέλ - Ολικής Αλέσεως

Μερικές από τις ετικέτες, με τις οποίες βγει στην αγορά η Eurimac είναι η Latino, τα Famiglia, τα Grande Pasta, τα Mama Mia τα Bevellini, στον τομέα των εξαγωγών. Πρόκειται για εμπορικά σήματα τα οποία προέκυψαν από συνεργασίες για τη δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

👉Άρθρο Αρχικές Πηγές: eurimac.gr / voria.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ