Brindisi (Βρινδήσιον Πρίντεζι)

Μνημείο Ιταλού Ναύτη - ΠρίντεζιΑυτό που εντυπωσιάζει μπαίνοντας στο φυσικό αυτό λιμάνι της πόλης του Ιταλικού Νότου Brindisi, είναι στα δεξιά να ορθώνεται το υψηλό μνημείο - 50 και άνω μέτρα του Ιταλού Ναύτη (Marinaio d' Italia). Κτισμένο το 1933 θυμίζει Αιγυπτιακό οβελίσκο με ορθογώνια εσοχή (αλκόβη) στο πάνω μέρος, όπου είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Marinaio και με μια κατωφερή πλευρά και αναπαριστά το ναυτικό τιμόνι.
Πίσω εκτείνεται μέσα στο πράσινο οι χαμηλός λόφος με τα μοντέρνα οικήματα (κατοικίες, ξενοδοχεία). Στο μέσον το γραφικό λιμανάκι με τα κότερα με το λιθόστρωτο όπου απλώνουν τα τραπέζια οι trattorie-pescerie - πεζόδρομος με μια απαλή χάρη καθώς ο ήλιος ακόμη έλαμπε ψηλά στο γαλάζιο τ' ουρανού.

wikipedia org - Brindisi - Piazza VirgilioΤούτη την ώρα ήταν όλα κλειστά -μεσημέρι Σαββάτου ωστόσο δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστοι τουρίστες, κάποιοι κάθονταν στα σκαλιά της πλατείας Βιργιλίου Piazza Virgilio με τον πανύψηλο κίονα να δεσπόζει στο άκρο της και μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού Ιταλοί.
Η ζέστη ήταν μεγάλη αλλά φυσούσε ένα απαλό αεράκι που θρόιζε ανεπαίσθητα τις φοινικιές της Via Garibaldi όπου προς το μέσον της στην πλατεία του Λαού (Piazza del Popolo), υψωνόταν τα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Καίσαρα Aυτοκράτορα (Imperator) Αυγούστου μέσα στο περιορισμένο του παρτέρι φυτεμένο με χλόη και χαμηλές δάφνες, περιτριγυρισμένο από φοίνικες.

Το Πρίντεζι διετέλεσε προσωρινή πρωτεύουσα του Ιταλικού Κράτους κατά το '43-'44, αριθμεί περίπου 90.000 κατοίκους, θυμίζει έντονα τον θεατρικό συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο (Luigi Pirandello)- βάρδο του κωμικού έως παράλογου ακόμη και τραγικού, γκροτέσκου ζωγράφου του νωχελικού έως συντηρητικού - κατ' επίφασιν πολλές φορές, Ιταλικού Νότου.

Πρίντεζι, Μεσσήνη, Κατάνια: Ο Ιταλικός Νότος - με τα παλιά του συχνά εγκαταλελειμένα ετοιμόρροπα σπίτια - εδώ θα είχαν κατευθείαν χαρακτηρισθεί κατεδαφιστέα - με τους στενούς σιδερόφραχτους εξώστες, τα κλειστά πατζούρια που προφυλάσσουν από τη ζέστη του Αυγούστου, τους εξωτικούς πανίψυλους φοίνικες - palmiers λέγονται και φαίνεται πως δεν προσβάλλονται από τίποτα, που εξακολουθούν αργά αργά να ψηλώνουν στο πέρασμα των αιώνων.

Η κίνηση ήταν ελάχιστη στους δρόμους που ένωναν τις κεντρικές λεωφόρους πεζόδρομους της παλιάς πόλης.
Το ίδιο στο παλιό λιμάνι με τα έρημα κιόσκια των εστιατορίων. Ήταν απομεσήμερο και όλα ήταν ακινητοποιημένα στη ζέστη του Αυγούστου. Μονάχα το Betty's στο μέσο των δύο όρμων του λιμανιού με τα τραπεζάκια του γεμάτα τουρίστες που απολάμβαναν το gelato τους, το σάντουιτς ή την Ιταλικής εκτέλεσης cesadilla γεμισμένη με άφθονη Μοτσαρέλα. Το παγωτό crema latte, millebacci κόστιζε όσο στις εδώ "παγωτερίες" κατά το "gelaterie" αλλά ήταν νοστιμώτερο και με μεγαλύτερες ποικιλίες να διαλέξεις.
Διαπιστωσεις
* Δικτυακός Τόπος πόλης Brindisi
 • Prima Vista
  • Οι Ιταλοί τηρούν τις συνήθειες τους= Ενώ στο Πρίντεζι έχει πλήθος μαγαζιών και δέχεται εβδομαδιαίες επισκέψεις από κρουαζιερόπλοια - ένα από αυτά και το Zenith της Ισπανικής Pullmantur, κανένα δεν παραβίασε το ωράριο λειτουργίας που επιτρέπει τη λειτουργία των μαγαζιών ως τις 1.30μμ και μετά τις 5.30μμ τα Σάββατα.
   Η μεσημεριανή ανάπαυλα για φαγητό και ξεκούραση, μοιάζει απαραίτητη τελετουργία για το Νότο εν αντιθέσει με το Βορρά - στη Βενετία είναι όλα ανοιχτά ως τις 9μμ.
  • Τιμούν την παράδοση= Κανένα παλιό κτίριο δεν κατεδαφίζεται
  • Διαθέτουν την αίσθηση του μέτρου= Aν και θεωρούνται θορυβώδεις και πομπώδεις - αντίθετα είναι μετρημένοι και αυτό μοιάζει σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού τους ακόμη και στα αγάλματα.
  • Είναι μεγαλόπρεπα αλλά στα πλαίσια του ανθρώπινου ιδεώδους αναδύοντας μια απλότητα μέσα στη μεγαλοπρέπεια τους, μεταδίδοντας μια οικεία αμεσότητα που ξαφνιάζει με την έντασή της.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Τοπαλούδη

Πολεοδομικές Αναβαθμίσεις

Σαπωνοποιία Παπουτσάνης