Ο Αιζενστάιν στο Μεξικό

Ο Sergei Eisenstein στο Μεξικό

Viva Mexico 1933Qué Viva Mexico 1979
🎥Σοβιετικός Ρεαλισμός
Ρώσοι σκηνοθέτες

Το 1933 ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Sergei Eisenstein, πήγε στην Αμερική - στο Μεξικό, για να γυρίσει μια ταινία σε σχέση με το Μεξικό αφ' ενός αφ' ετέρου για να λάβει γνώση των συνθηκών και των τεχνικών εξελίξεων που επικρατούσαν στην Αμερικανική ήπειρο σχετικά με το γύρισμα ταινιών.

Πράγματι μαζί με τους Ρώσους Grigori Alexandrov και Eduard Tisse ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια ταινία που θα τοποθετείτο στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης στο Μεξικό. Ο Sergei Eisenstein ανασυνθέτοντας την κουλτούρα και την ιστορία του Μεξικού πίστευε πως θα μπορούσε να γίνει ένα σύγχρονο κράτος. Το σενάριο το επεξεργαζόταν ο ίδιος.

Επίσης οι ναοί των αρχαίων πολιτισμών Ίνκας και Ατζέκων θαυμαστοί για τη μεγαλοπρέπεια τους - που αποθανατίστηκαν σ' αυτές τις ταινίες του για το Μεξικό με εκπληκτικό μοντάζ, κατά το ταξίδι του αυτό στο Μεξικό το 1933.

Όμως αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που θα ολοκληρωνόταν σε μια διάρκειας τεσσάρων ωρών ταινία, δεν μπόρεσε να έρθει εις πέρας. Ένα χρόνο μετά επενέβησαν παράγοντες της λογοκρισίας και τα γυρίσματα διεκόπησαν. Στη συνέχεια ενώ ο Στάλιν ενώ είχε δώσει στον σκηνοθέτη άδεια μετάβασης στην Αμερική, την ανακάλεσε καλώντας τον πίσω στη Σοβιετική Ένωση μαζί με το κινηματογραφικό συνεργείο.

Όλο το συγκεντρωμένο κινηματογραφικό υλικό του Αιζενστάιν για το Μεξικό ντοκιμαντέρ 1955 - ολοκληρωμένη παραγωγή 1958, βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, Η φωνή του αφηγητή είναι του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη-ηθοποιού Sergey Bondarchuk.

Έργα του Αϊζενστάιν: Qué viva Mexico, Οκτώβρης, Απεργία, Αλέξανδρος Νιέφσκι, Θωρηκτό Ποτέμκιν, Ιβάν ο Τρομερός

Sergei Eisestein - Video Gallery
Qué Viva Mexico - Sergei EisensteinBattleship Potemkin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης