Ο Αιζενστάιν στο Μεξικό
Ο Sergei Eisenstein στο Μεξικό
Qué Viva Mexico 1933 | Qué Viva Mexico 1979 |
Το 1933 ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Sergei Eisenstein, πήγε στην Αμερική - στο Μεξικό, για να γυρίσει μια ταινία σε σχέση με το Μεξικό αφ' ενός, αφ' ετέρου για να λάβει γνώση των συνθηκών και των τεχνικών εξελίξεων που επικρατούσαν στην Αμερικανική ήπειρο σχετικά με το γύρισμα ταινιών.
Πράγματι, μαζί με τους Ρώσους Grigori Alexandrov και Eduard Tisse ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια ταινία που θα τοποθετείτο στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης στο Μεξικό. Ο Sergei Eisenstein, ανασυνθέτοντας την κουλτούρα και την ιστορία του Μεξικού, πίστευε πως θα μπορούσε να γίνει ένα σύγχρονο κράτος. Το σενάριο το επεξεργαζόταν ο ίδιος.
Επίσης κατά το ταξίδι αυτό στο Μεξικό το 1933, οι ναοί των αρχαίων πολιτισμών Ίνκας και Ατζέκων, θαυμαστοί για τη μεγαλοπρέπεια τους - αποθανατίστηκαν σ' αυτές τις ταινίες - ντοκιμαντέρ για το Μεξικό, με εκπληκτικό μοντάζ.
Όμως αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που θα ολοκληρωνόταν σε μια διάρκειας τεσσάρων ωρών ταινία, δεν μπόρεσε να έρθει εις πέρας. Ένα χρόνο μετά την αρχή των εντοπίων γυρισμάτων, επενέβησαν παράγοντες της λογοκρισίας και τα γυρίσματα διεκόπησαν. Στη συνέχεια ενώ ο Στάλιν είχε δώσει στον σκηνοθέτη άδεια μετάβασης στην Αμερική, την ανακάλεσε καλώντας τον πίσω στη Σοβιετική Ένωση μαζί με το κινηματογραφικό συνεργείο.
Όλο το συγκεντρωμένο κινηματογραφικό υλικό του Αϊζενστάιν για το Μεξικό ντοκιμαντέρ 1955 - ολοκληρωμένη παραγωγή 1958, βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη "Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης", Η φωνή του αφηγητή είναι του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη-ηθοποιού Sergey Bondarchuk.
Έργα του Αϊζενστάιν: Qué viva Mexico, Οκτώβρης, Απεργία, Θωρηκτό Ποτέμκιν, τα Τσαρικής εποχής θέματος, Ιβάν ο Τρομερός, Αλέξανδρος Νιέφσκι.
Qué Viva Mexico - Sergei Eisenstein | Battleship Potemkin |
Σχόλια