7 Οκτ 2011

Ζήτημα στυλ

A matter of style
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκυ (Charles Bukowski) έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την ταινία "Ιστορίες καθημερινής τρέλας" όπου έπαιζε ο Μπεν Γκαζάρα στο ρόλο ενός μέθυσου, αμοράλ, συγγραφέα που περιπλανιέται τις νύχτες στη Νέα Υόρκη, πίνοντας και καυτηριάζοντας τον εαυτό του και τον κόσμο.
Ταινία αυτοβιογραφική με αναφορές σε θέματα της καθημερινότητας μ' έναν τρόπο πρωτότυπο και δεικτικό αλλά πέρα για πέρα αληθινό εδώ που τα λέμε.

O Συγγραφεύς Charles Bukowski
Ο Μπεν Γκαζάρα (Ben Gazzara) υπήρξε μια μορφή στον κινηματογράφο. Φορώντας τα γυαλιά και μονολογώντας για το στυλ που κάποιος έχει ενδυθεί δίνει έναν από τους καλύτερους εαυτούς του στη ταινία του Μάρκο Φερρέρι (Marco Ferreri) "Tales of Ordinary Madness".

Στο ανωτέρω απόσπασμα της ταινίας ποιητής δίνει μια διάλεξη περί στυλ σε φοιτητές που έχουν έρθει να τον ακούσουν περίπου "για χαβαλέ". Το θέμα ή μάλλον το θέαμα του μιλώντας και πίνοντας καθηγητή, δεν τους συναρπάζει... Τα τσιτάτα - αφορισμοί για το θέμα πολύ ριζοσπαστικοί καθώς ακούγονται δια στόματος Μπεν Γκαζάρα - ωστόσο στο ετερόκλητο, συμβατικό ακροατήριο (έχουν έρθει ν' ακούσουν ακόμη μια διάλεξη) επικρατεί μάλλον αδιαφορία που τα γέλια τους από το συνδιασμό της μέθης του ομιλούντα που προσδίδει στα λεγόμενα του κωμική σοβαροφάνεια καθώς οι έννοιες αναμειγνύονται με τα ολότελα αντίθετα τους, δημιουργώντας ένα λογικό συσχετισμό αναπάντεχο..

Το στυλ Μια διάλεξη με απρόσμενο θέμα. Μιλάει φυσικά ένας συγγραφέας που το πρώτο που τον ενιδιαφέρει στη δουλειά του είναι το στυλ - η μανιέρα γραψίματος. Η λέξη αυτή στριφογυρίζει στο βάθος του μυαλού ενός συγγραφέα. Αναζητά τα θέματα αλλά και το πως θα μιλήσει γι' αυτά. Το τελευταίο του γίνεται εμμονή. Έτσι ο Μπουκόφσκυ πιάνεται απ' αυτή τη λέξη για να την αναγάγει σε ύψιστη αναφορά ως προς το κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι λέξεις από μόνες τους δε σημαίνουν τίποτα. Γίνονται όμως εργαλεία για την ερμηνεία των φαινομένων.

Αλήθεια, "Τι είναι στυλ"; Η μόδα, οι μετρ της, και όσοι την ακολουθούν; Οι διακοσμητές και τα σπίτια που διακοσμούν; Τα fancy restaurants και όσοι συχνάζουν σ' αυτά; Ασφαλώς όχι - Αυτά όλα είναι πράγματα της μόδας και της αισθητικής, αλλά δεν έχουν από μόνα τους ψυχή. "Στυλ χωρίς ψυχή δεν γίνεται" αφήνει να εννοηθεί ως συμπέρασμα:

Κατά το συγγραφέα Μπουκόφσκυ στυλ είναι τα πάντα. Καμμιά φορά οι σκύλοι λέει έχουν περισσότερο στυλ απ' τους ανθρώπους. Καμμιά φορά, οι φυλακισμένοι έχουν περισότερο στυλ απ' τους ελεύθερους στη κοινωνία. Όταν ο Χέμινγκουευ (Ernest Hemingway) τίναξε τα μυαλά του στο τοίχο είχε στυλ λέι...!

Στυλ
είναι ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου - Την αφήνεις να περνάει αδιάφορα, γαντζωμένος στη ρουτίνα των αδιάφορων σκέψεων και αισθημάτων ή αξιοποιώντας αυτή τη ρουτίνα, προσπαθείς να την ενσωματωσεις με το εσώτερο είναι σου; Στυλ μπορεί να έχεις κάθε στιγμή. Αυτό είναι που σε κάνει να ξεχωρίζεις είτε φορώντας σιγνέ ρούχα είτε ένα οποιοδηποτε ρούχο.

more info - Εικόνα προέλευση: Bukowski net

Προ καιρού...

Το Χελωνάκι

Το κρύο που σκότωσε το χελωνάκι Σήμερα έθαψα το χελωνάκι. Σε μια άκρη του κήπου κοντά στον Βέρντι, το καναρίνι. Το χώμα που του έρριξα...