Ζήτημα στυλ

A matter of style
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι (Charles Bukowski 1920 - 1973), έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την ταινία "Ιστορίες καθημερινής τρέλας" (1981) όπου έπαιζε ο Μπεν Γκαζάρα στο ρόλο ενός μέθυσου, αμοράλ, συγγραφέα που περιπλανιέται τις νύχτες στο Λος Άντζελες, πίνοντας και καυτηριάζοντας τον εαυτό του και τον κόσμο.
Ταινία αυτοβιογραφική με αναφορές σε θέματα της καθημερινότητας μ' έναν τρόπο πρωτότυπο και δεικτικό αλλά πέρα για πέρα αληθινό εδώ που τα λέμε.

O Συγγραφεύς Charles Bukowski
Ο Μπεν Γκαζάρα (Ben Gazzara) υπήρξε μια μορφή στον κινηματογράφο. Φορώντας τα γυαλιά και μονολογώντας για το στυλ που κάποιος έχει ενδυθεί δίνει έναν από τους καλύτερους εαυτούς του στη ταινία του Μάρκο Φερέρι (Marco Ferreri) "Tales of Ordinary Madness".

Στο ανωτέρω απόσπασμα της ταινίας ποιητής δίνει μια διάλεξη περί στυλ σε φοιτητές που έχουν έρθει να τον ακούσουν περίπου "για χαβαλέ". Το θέμα ή μάλλον το θέαμα του μιλώντας και πίνοντας καθηγητή, δεν τους συναρπάζει... Τα τσιτάτα - αφορισμοί για το θέμα πολύ ριζοσπαστικοί καθώς ακούγονται δια στόματος Μπεν Γκαζάρα - ωστόσο στο ετερόκλητο, συμβατικό ακροατήριο (έχουν έρθει ν' ακούσουν ακόμη μια διάλεξη) επικρατεί μάλλον αδιαφορία που τα γέλια τους από το συνδιασμό της μέθης του ομιλούντα που προσδίδει στα λεγόμενα του κωμική σοβαροφάνεια καθώς οι έννοιες αναμειγνύονται με τα ολότελα αντίθετα τους, δημιουργώντας ένα λογικό συσχετισμό αναπάντεχο..

Το στυλ Μια διάλεξη με απρόσμενο θέμα. Μιλάει φυσικά ένας συγγραφέας που το πρώτο που τον ενδιαφέρει στη δουλειά του είναι το στυλ - η μανιέρα γραψίματος. Η λέξη αυτή στριφογυρίζει στο βάθος του μυαλού ενός συγγραφέα. Αναζητά τα θέματα αλλά και το πως θα μιλήσει γι' αυτά. Το τελευταίο του γίνεται εμμονή. Έτσι ο Μπουκόφσκι πιάνεται απ' αυτή τη λέξη για να την αναγάγει σε ύψιστη αναφορά ως προς το κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι λέξεις από μόνες τους δε σημαίνουν τίποτα. Γίνονται όμως εργαλεία για την ερμηνεία των φαινομένων.

Αλήθεια, "Τι είναι στυλ"; Η μόδα, οι μετρ της, και όσοι την ακολουθούν; Οι διακοσμητές και τα σπίτια που διακοσμούν; Τα fancy restaurants και όσοι συχνάζουν σ' αυτά; Ασφαλώς όχι - Αυτά όλα είναι πράγματα της μόδας και της αισθητικής, αλλά δεν έχουν από μόνα τους ψυχή. "Στυλ χωρίς ψυχή δεν γίνεται" αφήνει να εννοηθεί ως συμπέρασμα:

Κατά το συγγραφέα Μπουκόφσκι στυλ είναι τα πάντα. Καμιά φορά οι σκύλοι λέει έχουν περισσότερο στυλ απ' τους ανθρώπους. Καμιά φορά, οι φυλακισμένοι έχουν περισσότερο στυλ απ' τους ελεύθερους στη κοινωνία. Όταν ο Χέμινγουει (Ernest Hemingway) τίναξε τα μυαλά του στο τοίχο είχε στυλ λέει...!

Στυλ
είναι ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου - Την αφήνεις να περνάει αδιάφορα, γαντζωμένος στη ρουτίνα των αδιάφορων σκέψεων και αισθημάτων ή αξιοποιώντας αυτή τη ρουτίνα, προσπαθείς να την ενσωματώσεις με το εσώτερο είναι σου; Στυλ μπορεί να έχεις κάθε στιγμή. Αυτό είναι που σε κάνει να ξεχωρίζεις είτε φορώντας σινιέ ρούχα είτε ένα οποιοδήποτε ρούχο.

more info - Εικόνα προέλευση: Bukowski net

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Η ωραία των Αθηνών

Σύκα Ταξιάρχη