Λεμονάδα Έψα

ΕΨΑ λεμονάδα εκ Βόλου


Η βιομηχανική συγκρότηση του Βόλου και η κατά συνέπεια ανάδειξή του σε ένα από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα του ελληνικού 20ού αιώνα αρχίζει ύστερα από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881. 

Στοιχεία εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης παρατηρούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά από τις αρχές του 20ού αρχίζει η οικονομική απογείωση της περιοχής. Βιομηχανίες τροφίμων, μεταλλευτικές βιομηχανίες και μεταξουργεία, είναι οι κυριότερες επιχειρήσεις ­ μαζί φυσικά με την ανάπτυξη του εμπορίου ­ οι οποίες σκιαγραφούν πλέον τον πλήρη αστικό μετασχηματισμό της περιοχής του Βόλου.

Αφοί Κοσμαδόπουλοι

Υπάρχουν λοιπόν αρκετά ονόματα που σημάδεψαν την εξέλιξη της περιοχής και έγιναν συνώνυμα της οικονομικής ιστορίας της πόλης σε διάφορες περιόδους του περασμένου αιώνα.

Η οικογένεια Κοσμαδόπουλου, πηλιορείτικης καταγωγής, ανήκει σ' αυτή την κατηγορία: Από το 1885 ως και καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της οικονομικής ζωής της πόλης. Ο Δημήτριος Κοσμαδόπουλος έχει αποκληθεί «οικονομικός πατήρ» του Βόλου. Ακόμη και σήμερα, στην αυγή του 21ου αιώνα, τα «σημάδια» της μεσοπολεμικής δραστηριότητας της οικογένειας παραμένουν αποτυπωμένα στη βιομηχανία του Βόλου.

Το ΒΗΜΑ onLine - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ