Άρωμα λεβάντας

Άρωμα λεβάντας στη μνήμη
Τώρα που το καλοκαίρι τέλειωσε καθώς θα μπαίνουμε στο χειμώνα, η μνήμη θα νοσταλγεί όσο τα κρύα θα προχωρούν, με τις γιορτές που θα τελειώνουν, την Άνοιξη όπου η Φύση θα ντυθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Ένα από τα λαμπρότερα στολίδια της είναι και η λεβάντα!
Οι κήποι με τα μαβιά παρτέρια θα αστραποβολούν κάτω απ' τις χρυσές ακτίνες του ήλιου καθώς το αεράκι θα ανακινεί τα λεπτά κοτσάνια με τις πλούσιες ταξιανθίες των λουλουδιών τους. Το άρωμα θα διαπερνά τα χέρια που θα σκύβουν να κόψουν ένα κλωναράκι λεβάντας. Όμως τι είναι αλήθεια αυτό το θαυμαστό φυτό;

Οι λεβάντες ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των φυτών που είναι εξαιρετικά δημοφιλή επειδή είναι εύκολης καλλιέργειας, έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία και επίσης διαθέτουν ένα πλήθος αρωματικές, γαστριμαργικές αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο ρόλος τους ως βότανα έχει επισημανθεί από την αρχαιότητα, ο δε Διοσκουρίδης αναφέρεται διεξοδικά στην καλλιέργεια της λεβάντας από τον 1ο μ.Χ αιώνα.

Είναι φρυγανώδης πολυετής θάμνος, αειθαλής ή ημιαειθαλής (όπως η Λεβάντα η στενόφυλλος) και μελισσοτροφικός. Αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου, η χρησιμοποίησή της δίνει εξαίρετες αισθητικά λύσεις ενώ ταυτόχρονα παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα - καθώς δεν νοείται σχεδιασμός και υλοποίηση μεσογειακού χαρακτήρα κήπου ο οποίος δεν περιλαμβάνει την λεβάντα.

Αναλόγως του είδους και της ποικιλίας οι διαστάσεις της κυμαίνονται από 30 έως 90 cm ύψος και άλλο τόσο σε διάμετρο. Η ανθοφορία της είναι πλούσια, εξαιρετικά αρωματική και παρουσιάζεται από τα μέσα προς τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Τα προϊόντα της επαγγελματικά καλλιεργούμενης λεβάντας αξιοποιούνται τόσο με την μορφή των φρέσκων ή αποξηραμένων ανθέων όσο και με την εξαγωγή από αυτά του φημισμένου της αιθέριου ελαίου.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην φαρμακευτική βιομηχανία, στην βιομηχανία καλλυντικών, στην σαπωνοποιία, καθώς και στην βιομηχανία απορρυπαντικών. Η ξηρή δρόγη της λεβάντας χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων από τον σκώρο καθώς και για τον αρωματισμό των εσωτερικών χώρων.

🌲 Πληροφορίες, φωτο αρχική πηγή kipogeorgiki.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ