Ο ιός που τρελαίνει

Τι τρέλα μ' αυτόν τον ιό...

Μπερνάρ-Ανρί Λεβί - Υβ ΚαλβίΟ ιός που τρελαίνει (Le Virus qui rend fou)

Μέσα στον Σεπτέμβριο ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος-συγγραφέας-ακτιβιστής Bernard-Henri Lévy έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Canal+ στην εκπομπή του Yves Calvi - αναγγέλλοντας το νέο του βιβλίο για τον Covid-19 με τον τίτλο "Ο ιός που τρελαίνει". 

Στην ίδια εκπομπή μίλησε για την αγνότητα, την οικολογία, την ελευθερία, τον ιό. Επίσης για τον Erdogan και τον Ισλαμισμό που εκπροσωπεί σήμερα - και υποστηρίζει και με τις διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
📚 Το βιβλίο είναι μαύρο με το σήμα του ιού σε μικροσκόπιο, στις εκδόσεις Grasset Παρίσι.

Απόσπασμα εκδότη

Η ανθρωπότητα γνώρισε ήδη πανδημίες περισσότερο θανατηφόρες, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ένας ανάλογος εγκλεισμός, ούτε ηγέρθη  ένας τέτοιος εμμονικός σάλος. Εδώ ο B.H.L καταγίνεται με φιλοσοφικό τρόπο, να εξηγήσει μια υστερία που αγγίζει τα όρια του παράλογου. Δεν ενδιαφέρεται για το τι μας πληροφορεί αυτός ο ιός αλλά τι πληροφορούμεθα από τους άλλους γι' αυτόν. Όχι για τα μαθήματα που μπορούμε να διδαχθούμε, αλλάγια έναν παροξυσμό που παρουσιάζει έναν κατοπινό του ιού, κόσμο.
Ο επόμενος κόσμος θα κυριαρχείται από δύο τάσεις: η μία η θανατηφόρος οδός που θα διακατέχεται από την επείγουσα υγιεινή προφύλαξη, από τους "υγιεινιστές" και όποιους άλλους θα θελήσουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους πνίγοντας τους λαούς τους. Και τους δεύτερους - εγωιστικά ορμώμενους, τους αρνητές κάτω από το πρίσμα πως τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει όπως πριν, πενθώντας πάνω σε ό,τι καλύτερο του δυτικού πολιτισμού.
Φοβάται πως θα δει τους έγκλειστους της πανδημίας, εναγκαλισμένους με τις οθόνες, και την εικονική πραγματικότητα που θα κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους, να λένε για καιρό αντίο στον κόσμο. 

(Ο ιός που τρελαίνει σελ. 112, Grasset, 6/'20)

"Η αγνότητα στην πολιτική είναι ο προθάλαμος κάθε ολοκληρωτισμού" ακούστηκε να λέει κάποια στιγμή στον δημοσιογράφο Yves Calvi στην εκπομπή του ξαφνιάζοντας για ακόμη μια φορά για τη ριζοσπαστικότητα των ιδεών του.

Links 👉 Η εκπομπή του Yves Calvi "Η πληροφορία της αλήθειας" (όλη η διάρκεια) εδώ - Bernard-Henri Lévy Official

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ