Στο Χατζηκυριάκειο

Περιοχή Χατζηκυριάκειο - Πειραιάς

Ακτή Ξαβερίου - Παλιό ΧατζηκυριάκειοΨαροταβέρνα Ο Γιάννης - Μπαρμπούνια

Προς τιμήν του εκ Σμύρνης εθνικού ευεργέτη Ιωάννου Χατζηκυριακού ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του ίδρυσαν το ομώνυμο Ορφανοτροφείο, η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής Χερσονήσου πήρε το όνομα Χατζηκυριακού. Επί του δρόμου αυτού υπάρχει πλήθος ταβερνών με ειδίκευση φυσικά σε τι άλλο Το ψάρι! - Πειραιάς περιοχή Καλλίπολις

Ιωάννης Χατζηκυριακός - Εθνικός ευεργέτης

Η συνοικία οφείλει το όνομα της στον εκ Σμύρνης κτηματία και έμπορο Ιωάννη Χατζή-Κυριακό ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Μαρία (Μαριγώ) Χατζηκυριακού ίδρυσαν το 1889 το Χατζηκυριάκειον Ορφανοτροφείο Θηλέων, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα υπό την επωνυμία "Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας" επί του βορειότερου λόφου της περιοχής. Είναι το δεύτερο Ορφανοτροφείο που ιδρύθηκε στον Πειραιά μετά το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων.

Τα θεμέλια εγκαινιάστηκαν το 1883 από την βασίλισσα Όλγα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1904, στην προσπάθεια δε αυτή βοήθησε σημαντικά ο τότε δήμαρχος Πειραιά Τρύφων Μουτζόπουλος. Στην διαθήκη του ο Χατζηκυριακός όρισε σαν μοναδικό διαχειριστή του Ορφανοτροφείου μετά τον θάνατο του τον δήμαρχο Μουτζόπουλο. Είναι ένα επιβλητικό κτίριο που βρίσκεται σε ένα μεγάλης έκτασης περιφραγμένο οικοδομικό τετράγωνο πολύ κοντά στην ακτή Ξαβερίου όπου βρίσκεται και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Το Χατζηκυριάκειο υπέστη σοβαρές φθορές από τον μεγάλο σεισμό το 1999 στην Πάρνηθα και κρίθηκε ακατάλληλο για να στεγάσει παιδιά, απο τότε βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής όλες οι υπηρεσίες του μεταφέρθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο. Στο κλειστό οικοδομικό τετράγωνο του Χατζηκυριακείου στεγάζονται και σχολεία, όπως το 56ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιώς. Στην γωνία της Χατζηκυριακού με την Κλεισόβης απέναντι από το ίδρυμα υπάρχει η Περιφερειακή βιβλιοθήκη Χατζηκυριακείου παράρτημα της κεντρικής βιβλιοθήκης στο κέντρο του Πειραιά.


Στο Χατζηκυριάκειο

Στο Χατζηκυριάκειο - Σ. Μπέλλου

😙 Εικόνες Χατζηκυριακείου αρχική πηγή mlp-blo-g-spot.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης