Ακυβέρνητες Πολιτείες

3 —Η Νυχτερίδα

Στα σκοτεινά "Πηγαίνουμε στα σκοτεινά προχωρούμε Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά" - Γιώργος Σεφέρης Τελευταίος Σταθμός Οκτ. '44 - Από την Εισαγωγή 2ο
Cherif Pasha
Νείλος - Φελούκες
Οδός Cherif Pasha - Αλεξάνδρεια

Μακριά, στην αρχή του τραίνου ακούστηκε η ατμομηχανή να ξεφωνίζει σαν υστερικιά. Έξω, η γη του Δέλτα στραφτάλιζε κάτω από το φεγγάρι. Μαύρη σιλουέτα σε φόντο ασημί: μια γκαμούζα σκυμένη πίνει από το κανάλι. Δεντροστοιχίες από ευκαλύπτους και πιο κάτω άλλες με συκομουριές. Πλάι σ' ένα χαμηλό χτίσμα κάτι γαζίες, γύρω τους το χώμα είναι περιχαρακωμένο με κοντή πεζούλα από πηλό. Τόπος προσευχής, αλώνι ή τάφος; Άνθρωποι δε φαίνονται, τα χωριά λουφάζουν σκοτεινά και δίχως κίνηση. Μόνο οι χουρμαδιές, λυγερές κι ολομόναχες, ξεπετάγονται μέσ' από τα λασπόσπιτα και σαλεύουν ψηλά το σπαθωτό τους φύλλωμα σαν λοφίο θυμωμένου τσαλαπετεινού Στο Νταμανχούρ πίσω απ' το τζάμι του παράθυρου, παρουσιάστηκε το φεγγάρι, κι από τότε τρέχει μαζί μας. Χάνεται, ξανάρχεται, το ιλαρό του πρόσωπο χαμογελά και σωπαίνει, κάνει πως θα περάσει πάνω από την αμαξοστοιχία κι ύστερα μετανιώνει και μένει πίσω, σα να βαρέθηκε όλους εμάς που μερμηγκιάζουμε τρέχοντας πάνω στην καφεδιά κοιλάδα, κυνηγώντας, κυνηγημένοι, από πάθη, ευγενικά ή πρόστυχα, μα ποιος θα κάνει το ξεδιάλεγμα, με ποια τσιμπίδα, μέσα σε ποιές στάχτες; (...)

Στρατής Τσίρκας Η Νυχτερίδα 3ος τόμος "Ακυβέρνητες Πολιτείες" Ά έκδοση 1965 Κέδρος

Στρατής Τσίρκας - Έλληνες της Αιγύπτου

Στρατής Τσίρκας - Ακυβέρνητες πολιτείεςΧώρες της Β. Αφρικής: Αίγυπτος, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία (Doodle - Από Google)

(1911, Κάιρο - Αθήνα, 1980) Ο Στρατής Τσίρκας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηαντρέα από παρατσούκλι του πατέρα του), γιος του Κώστα και της Περσεφόνης Χατζηαντρέα, γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Κάιρο. Είχε τρία μικρότερα αδέρφια. Γύρω στο 1917 γράφτηκε στην Αμπέτειο Σχολή, στο εμπορικό τμήμα, από όπου αποφοίτησε το 1928.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου για ένα χρόνο και από το 1929 ως το 1939 σε μια εταιρεία βάμβακος στην Άνω Αίγυπτο, αρχικά ως λογιστής και στη συνέχεια ως διευθυντής των εκκοκιστηρίων. Το 1933 πέθανε ο πατέρας του από φυματίωση. Το 1935 εντάχτηκε στην αντιφασιστική οργάνωση "Ligue Pacifiste" (Ειρηνιστική Ένωση) και ίδρυσε μαζί με τον Θεοδόση Πιερίδη την "Αντιφασιστική Πρωτοπορία" (...)

Από την Εισαγωγή 1ο

Η Ιστορία πλάθει τον εαυτό της με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα ξεπηδάει πάντα μέσα από συγκρούσεις πολλών ατομικών θελήσεων, που κάθε μια τους πάλι έγινε ό,τι είναι χάρη σε πάμπολες ειδικές συνθήκες ζωής. Έτσι είναι αμέτρητες οι διασταυρούμενες ενέργειες και άπειρη η σειρά των παραλληλόγραμμων δυνάμεων μέσα από τις οποιές ξεπηδάει μια συνισταμένη - το ιστορικό γεγονός. Αλλά κι αυτό το ίδιο μπορεί πάλι να θεωρηθεί προϊόν μιας δύναμης που κοιταγμένη στο σύνολο της εργάζεται ασύνειδα και διχως βούληση. Γιατί εκείνο που θέλει το κάθε άτομο εμποδίζεται από καθένα απ' όλα τα άλλα, και ό,τι προκύπτει είναι κάτι που δεν το θέλησε κανείς.

Φρήντριχ Ένγκελς (Γράμμα στον Joseph Bloch, 21 Σεπτ 1890)

📔 Το Μυθιστόρημα "Η Νυχτερίδα" διαδραματίζεται στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στο Κάιρο. Το έργο του υπήρξε πολυσχιδές με σειρά μυθιστορημάτων, μεταφράσεων. Μεταξύ των τελευταίων και το "Μωρίας Εγκώμιον" περισσότερα εδώ

📙 Άλλος επιφανής - ποιητής αυτή τη φορά, από την Αίγυπτο ο Κωνσταντίνος Καβάφης περισσότερα εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης