Πίσω από την κιθάρα

JOSÉ FELICIANO

Light my FireJosé FelicianoΤα πρώτα χρόνιαΣτον Λευκό ΟίκοΗ αγάπη στα άλογα
"Χοσέ Φελιτσιάνο πίσω από την κιθάρα" είναι ο τίτλος της ταινίας - ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Χοσέ Φελιτσιάνο.

Από τις φτωχογειτονιές του Πουέρτο Ρίκο στις μεγάλες σκηνές προς μια καριέρα 55 και πλέον ετών, επιβραβεύσεις, 9 Γκράμι βραβεία. Από το Light my fire, στο Felix navidad, η ταινία ξετυλίγει το χρονικό αυτού του (μη καταξιωμένου όσο θα του άξιζε) τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη.
Ένα όνομα συνώνυμο μιας διεθνούς παρουσίας που επηρρέασε δύο γενιές, που συνταίριαξε διαφορετικά στυλ μ' ένα τρόπο που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Ο Φελιτσιάνο ήταν ο πρώτος λαντινοαμερικάνος μουσικός που πέρασε στην Αγγλική μουσική σκηνή ανοίγοντας τις πόρτες σε άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής.

Οι κριτικές ήτα πάντοτε διθυραμβικές σ' όλο τον κόσμο όπως "Ο μεγαλύτερος ζων κιθαρίστας", "ο Πικάσο της έμπνευσης" τιμήθηκε με 45 και πλέον χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, 19 Γκράμι υποψηφιότητες, 9 Βραβεία Γκράμι, με επιστέγασμα το βραβείο "LARAS" για τη συνολική του προσφορά στη μουσική.
Η μουσική του καριέρα αποθανατίστηκε σε μια εσαεί παρουσία, με το Αστέρι του στην Οδό της Φήμης (Hall of Fame) του Χόλιγουντ. Επίσης η Σχολή 155 στο Ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης ονομάσθηκε "Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Χοσέ Φελιτσιάνο" (...)

Χοσέ Φελιτσιάνο

Ο Χοσέ συνεργάσθηκε με σημαντικούς ανθρώπους στη γη. Έπαιξε με πολλές συμφωνικές ορχήστρες - της Συμφωνικής του Λονδίνου, Λος Άντζελες, Βιέννης συμπεριλαμβανομένων. Σε σόου της τηλεόρασης σ' όλο τον κόσμο όπως επισης η μουσική του επενδύθηκε σε σόους, ταινίες, και θεατρικές σκηνές.

José Feliciano.jpg
Του <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/people/djbuck/">DJ Buck</a> - <a rel="nofollow" class="external free" href="https://www.flickr.com/photos/djbuck/862043422/">https://www.flickr.com/photos/djbuck/862043422/</a>, CC BY-SA 2.0, Σύνδεσμος

Σύντομη Βιογραφία

Ο Χοσέ γεννήθηκε τυφλός σε φτωχικό περίγυρο στο Λάρες του Πουέρτο Ρίκο 1945. Η σχέση του με τη μουσική άρχισε όταν ήταν μόλις τριών χρόνων δίνοντας ρυθμό μ' ένα κουτί κράκερς συνοδεύοντας το θείο του. Όταν ήταν πέντε, η οικογένεια μετοίκησε στη Νέα Υόρκη και ήταν τότε που άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα ακούγοντας τους σκοπούς κάποιων δίσκων. Στα οκτώ διασκέδαζε τους συμμαθητές του και στα εννιά εμφανίστηκε στο Πορτορικανικό Θέατρο στο Μπρονξ. Ήταν τότε που αυτοδίδακτος κιθαρίστας χρησιμοποιώντας δίσκους σαν πρότυπο του παιξίματος ασκούνταν στη κιθάρα 14 ώρες τη μέρα. Επηρεασμένος από το Ροκ 'ν ρολ των 50's, γυρίζει στο τραγούδι επίσης για να γίνει ο γνωστός στον κόσμο τραγουδιστής José Feliciano.

Στα 17 ο Χοσέ αφήνει το σχολείο καθώς ο πατέρας του δεν εργαζόταν κι έπρεπε να συντηρηθούν. Άρχισε να παίζει σε καφετέριες στο Γκρήνουιτς Βίλατζ /Greenwich Village και για μισθό όπως γινόταν τότε, ό,τι κέρδιζε από τα φιλοδωρήματα. Έπαιξε σε καφετέριες, κλαμπς και καφέ σ' όλη τη χώρα: από τη Βοστώνη στο Κλήβελαντ, Σικάγο, Ντένβερ. Μια κριτική από του Τάιμς Νέας Υόρκης τον μνημόνευσε ως μάγο των δέκα δακτύλων που κινεί τις έξι χορδές με απαράμιλλη μαεστρία - συνεχίζοντας, πως αν θέλεις να δεις τη γέννηση ενός αστέρα πήγαινε ν' ακούσεις τον κ. Φελιτσιάνο πριν αναχωρήσει από την πόλη. Ήταν η εποχή που ο Τζακ Σόμερ, εκ των διευθυντών της δισκογραφικής RCA πήγε στο Βίλατζ να τον ακούσει ένα τρίο που έπαιζε εκεί είδε τον Χοσέ να παίζει και του έκλεισε αμέσως συμβόλαιο με την RCA. Ήταν η εποχή της Γέννησης ενός Σταρ.

👉 Αρχική πηγή josefelicianomovie.com

Η ταινία

Από τις φτωχογειτονιές του Πουέρτο Ρίκο στις σκηνές του κόσμου

Τίτλος: Χοσέ Φελιτσιάνο - Πίσω από αυτή την κιθάρα José Feliciano - Behind this guitar
Σκηνοθεσία: Frank Licari, Helen Murphy, Koha Le
Σενάριο: F. Licari, H. Murphy, K. Le
Παίζουν: Emilio Estefan Jr, Gloria Estefan, José Feliciano
Είδος: Ντοκιμαντέρ Βιογραφία
Έτος: 2020
Διάρκεια: 1:40΄
Φεστιβάλ: Νασβίλ 2020
Τιμητικές διακρίσεις: Καλύτερο λατινογενές έργο /Nashville 

Λεπτομέρειες

Το κατωτέρω τραγούδι το είπαν και οι Doors με μεγάλη επιτυχία σε μια ροκ φυσικά εκτέλεση

Related

Αναζητώντας τον Sugar man

California Dreaming

Light my Fire - José Feliciano

Guitar Virtuosity

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης