Οι Αρχάγγελοι Ταξιάρχες

Οι Αρχάγγελοι Ταξιάρχες

Αρχάγγελοι Ταξιάρχες
Οι Αρχάγγελοι Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ

Archangels

Η Χειμάρρα ή Χιμάρα, είναι πόλη στην νότια Αλβανία με σημαντική παρουσία της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Είναι δίγλωσσος δήμος, κατά μήκος της αλβανικής Ριβιέρας στη νότια Αλβανία και τμήμα του Νομού του Αυλώνα

Η παλιά σημαία της Χειμάρρας στην Αλβανία είχε τους δύο Αρχαγγέλους επονομαζόμενους Ταξιάρχες καθώς προΐστανται των στρατιών των Αγγέλων. Παρά την οθωμανική επί αιώνες κυριαρχία - μετά την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα από το 1417 που οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Αυλώνα, διατήρησαν την πίστη και τα σύμβολα τους.

Το 1775 περιόδευσε στην περιοχή ο Κοσμάς ο Αιτωλός όπου ίδρυσε Σχολή - την Ακροκεραύνειο Σχολή.

Οι Χειμαρριώτες ποτέ δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους αλλά ούτε και στους Αλβανούς. Διεξήγαγαν συνεχείς αγώνες εναντίον των εχθρικών στοιχείων. Ως μέρος της Βορείου Ηπείρου, απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό κατά τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους (Α΄ Βαλκανικός πόλεμος 5~18 Νοεμβρίου 1912) με αρχιστράτηγο τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄. Η πόλη έμεινε υπό τον ελληνικό έλεγχο σε όλη τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων κηρύσσοντας την αυτονομία της το 1914 - αντιδρώντας στην απόφαση των μεγάλων δυνάμεων να την εντάξουν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.

Ο πληθυσμός της Χειμάρρας είναι 11.257 κάτοικοι (απογραφή 2004) με την εθνολογική σύνθεση, τόσο της πόλης όσο και της περιοχής, κατά το πλείστον ελληνική. Η πιθανότητα νίκης του Ελληνικού μειονοτικού Κόμματος "Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" στις δημοτικές εκλογές στο παρελθόν ενεργοποιούσε την εθνικιστική ρητορική, τόσο σε τοπικό όσο ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, και αύξανε την ένταση στην πόλη.

Η μεγάλη πλειοψηφία της περιοχής της Χειμάρρας είναι δίγλωσσοι, μιλούν και την ελληνική και την αλβανική ενώ στο 85% του δήμου μιλούν τα Ελληνικά. Σε ορισμένα χωριά μιλούν την τοσκική (Τόσκηδες) αλβανική διάλεκτο με σημαντικές ελληνικές επιρροές ενώ στο βορρά μιλούν την γκεγκική διάλεκτο (Γκέγκηδες)

[Τα δύο γένη της Αλβανίας] περισσότερα εδώ & εδώ.

Χειμάρρα πηγή el.wikipedia.org 💦

Vedic Tradition Κατά τη Βεδική παράδοση των Ινδιών συνοδοί των Αρχαγγέλων είναι οι τέσσερις Άγγελοι: του Νερού, της Γης, της Φωτιάς, του Αέρα που εκπροσωπούν τα τέσσερα στοιχεία της Δημιουργίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης