ΕΤ3 Οι θησαυροί της φύσης

Σωτηρία Ράλλη - Καράβια

Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ προέβαλε η τηλεόραση ΕΤ3 για τα ναυπηγεία της Βόρειας Ινδίας. Εκεί έβλεπες τι σημαίνει πραγματικά φτώχια και εξαθλίωση... αλλά και εργατικότητα, προσήλωση στην ιδέα της δουλειάς που δυστυχώς σ' αυτό το ναυπηγείο είναι συνώνυμη με τη δουλεία αλλά και το ρισκάρισμα της ίδιας της ζωής είτε μέσα στις φλόγες όπου λιώνουν τα παλιοσίδερα απ' τα καράβια είτε κατά τη μεταφορά τους με συρματόσχοινα προς τις μηχανές που τα λιώνουν για να μεταφερθούν στο καμίνι όπου θα παραχθεί ο σίδηρος σσν πρώτη ύλη ύψιστης αξίας. 

Σ' αυτή την εκπομπή -της Γερμανικής τηλεόρασης παραγωγής 2005- ελέχθη πως μέγιστη διάρκεια ζωής ενός πλοίου είναι τα είκοσι χρόνια μετά οδεύει για την κατεδάφιση. 

Οι εικόνες των φτωχών αλλά εργατικών Ινδών ήταν συναρπαστικά ζωντανές μέσα στην απέραντη έρημο από σίδερα, γερανούς, σκουπίδια όπου οι γυναίκες ψάχνουν για κάτι που μπορεί μετά να χρησιμεύσει για να το πουλήσουν. Στην έξοδο ψάχνονται μήπως κι έχουν κλέψει από τον εξοπλισμό του πλοίου -μαχαιροπίρουνα, βιντεοταινίες -όσα μπαίνουν σε τσέπη... Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί σ' αυτό το μέρος -ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου στο τμήμα της κατεδάφισης ενός πλοίου και τη διαλογή του σίδερου προς μετατροπή αυτού σε πλάκες ατόφιου σιδήρου που θα πουληθεί στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. 

Μια σπουδαία σειρά ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση. Κάθε Τετάρτη στις εννέα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ