Μπισκότα Παπαδοπούλου

Το παραμύθι με τις μαγικές συνταγές

Οι πρώτες πωλήσειςΕργοστάσιο Παπαδοπούλου

Η παραγωγή μπισκότων στην ελληνική αγορά δεν είναι μόνο συνομήλικη αλλά και συνώνυμη μιας Κωνσταντινοπολίτικης οικογένειας φτωχών βιοπαλαιστών των αρχών του αιώνα που φεύγει, της οικογένειας Παπαδοπούλου. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά, αφού οι ιστορίες των ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών έχουν όλες λίγο-πολύ κοινή αφετηρία. Η πρώτη εμφάνισή τους οφείλεται σε μια γενιά δραστήριων ανθρώπων, που η ανάγκη του βιοπορισμού τους οδήγησε όχι να αναζητήσουν αλλά μάλλον να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την επιβίωσή τους.

Κάπως έτσι ξεκινά και η περίπτωση της οικογένειας Παπαδοπούλου στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη. Η «πρωτόγονη» επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1916 ­ για την οποία ακόμη και ο χαρακτηρισμός οικοτεχνία ίσως να είναι υπερβολικός - ­ ποιος θα μπορούσε τότε να φαντασθεί ότι σήμερα, 83 χρόνια αργότερα, θα ήταν το πρώτο όνομα στην αγορά και ότι οι πωλήσεις της το 1999 θα ανέρχονταν στα 23 δις. δρχ!

Digestive Παπαδοπούλου Ολικής Αλεσεως

Έτσι η Μαρία Παπαδοπούλου, γιαγιά της σημερινής προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, παρασκεύαζε μπισκότα στο σπίτι· και τα τρία παιδιά, ο Νίκος, ο Ευάγγελος και ο Θεόφιλος, με κασελάκι στα χέρια, τα πωλούσαν στους δρόμους της Πόλης, για να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο!

* Με κασελάκι οι πρώτες πωλήσεις 🔽

Ένα παραμύθι με τις μαγικές συνταγές της πόλης (Περισσότερα εδώ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ