Τo μυστικό του ούζου

Λέσβος - Ούζο Πλωμαρίου

Η ιστορία της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, της μιας εκ των δύο παλαιοτέρων και εν λειτουργία σήμερα στην Ελλάδα, που η λειτουργία της «μετρείται» με πέντε γενιές ­ αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1850 και είναι σχεδόν «συνομήλικη» της διαδικασίας του ελληνικού αστικού μετασχηματισμού, αν και η Λέσβος ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος το 1912. Για άγνωστους λόγους ο ιδρυτής της ποτοποιίας Στάθης Βαρβαγιάννης, γεννημένος το 1805 και καταγόμενος από τις Κυκλάδες, εγκαθίσταται στο Πλωμάρι της Λέσβου, προερχόμενος από την Οδησσό, ένα από τα βασικά και τότε ακμάζοντα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού, τον 19ο αιώνα.

Το 1859 δημιουργεί τη μετέπειτα γνωστή ποτοποιία στην πρώτη οικοτεχνική μορφή της. Το Πλωμάρι ήταν μια πόλη στη βιομηχανική ακμή της με βασικές δραστηριότητες τη σαπωνοποιία και την ελαιουργία, διέθετε αμπελώνες και ο γλυκάνισος ήταν αυτοφυής στην περιοχή. Και άρχισε «την διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή του αρίστης ποιότητας ούζου, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας». 

Τότε «το λιμάνι έσφυζε από ζωή και πολλά προϊόντα ταξίδευαν ως την άκρη της γης. Αυτή η εύφορη γη και το εξαίσιο κλίμα γεννούν μέχρι σήμερα μια αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου, ένα φυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποικιλία του ούζου, αλλά και δεκάδες άλλα αρωματικά φυτά».

Το ΒΗΜΑ onLine - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ