Από τη μαστίχα στο φιστίκι

Εξαγωγείς Φρούτων & Ξηρών καρπών

Εξαγωγείς Φρούτων και Ξηρών Καρπών
Η ιστορία της εταιρείας αρχίζει από τη Χίο, στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η πρώτη επιχειρηματική γενιά των Καρδασιλάρηδων δημιουργεί τις εμπορικές βάσεις που στα επόμενα χρόνια, σε άλλες περιοχές και με διαφορετικές μορφές θα αναπτυχθούν, για να φτάσουν σήμερα να δημιουργήσουν έναν όμιλο εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ξηρών καρπών.

Πρώτη εμφάνιση στη Χίο

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στα μέσα του 19ου αιώνα «η Χίος ζει τη "χρυσή εποχή" του εμπορίου, τα προϊόντα του νησιού ταξιδεύουν στην Ανατολή και στη Δύση. Αυτή τη χρονιά (σ.σ.: 1862), βλέπουμε να αρχίζει τη λειτουργία της η εταιρεία Καρδασιλάρης. Σε αυτούς τους ρομαντικούς καιρούς η εταιρεία Καρδασιλάρης είναι μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές δυνάμεις της Χίου. Εξάγει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ινδία. Η μαστίχα της Χίου γίνεται γνωστή σε όλον τον κόσμο».

Αφοί Καρδασιλάρη Χίος

Το 1862 λοιπόν οι αδελφοί Δημήτρης και Νίκος δημιουργούν στη Χίο - με βάση τα δεδομένα της εποχής - την εταιρεία Αδελφοί Καρδασιλάρη, οι οποίοι εμπορεύονται προϊόντα του νησιού, δηλαδή πορτοκάλια, αμύγδαλα και την περίφημη μαστίχα. Η δραστηριότητα των δύο αδελφών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και λίγα χρόνια αργότερα τα προϊόντα τους ταξιδεύουν σε Ανατολή και Δύση. Η Ρουμανία και η τότε Ρωσία είναι οι προνομιακές τους αγορές. Στο Ιάσιο και στην Αγία Πετρούπολη δημιουργούν δύο εμπορικά υποκαταστήματα, ελέγχοντας όλη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αφοι Καρδασιλάρη - Χίος - Σύγχρονες εγκαταστάσεις

💦 Γνωστά επιχειρηματικά ονόματα από τη Χίο: Το όνομα Καρδασιλάρης είναι από τα μεγαλύτερα της Χίου (Λεμός, Ξυλάς, Καρδασιλάρης, Πατέρας, Ποντικός, κ.ά.). Υπήρξαν έμποροι, βιομήχανοι, εφοπλιστές. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας (βλέπε 2η Λιθογραφία με τον έφιππο Τούρκο) μπήκαν τα θεμέλια της μετέπειτα επιχειρηματικής δραστηριότητας των αδελφών Καρδασιλάρη.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ 👉

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ