14 Σεπ 2008

Μεταλλικά όνειρα τριών γενεών

Το ΒΗΜΑ onLine - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο Πειραιάς στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν ίσως η πιο «γόνιμη» περιοχή της «μικρής Ελλάδας» για την ελληνική βιομηχανία και κυρίως για τη βιοτεχνική δραστηριότητα. Η μία μετά την άλλη «ξεφύτρωναν» οι μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, πρόδρομοι της βιομηχανικής ανάπτυξης που παρατηρήθηκε τις επόμενες δεκαετίες. Η καθυστερημένη οικονομική ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου εκεί στην περιοχή του πρώτου λιμανιού γνώρισε τα πρώτα της βιομηχανικά βήματα και ο Πειραιάς αναδείχθηκε σε «βιομηχανικό λίκνο» της χώρας.

Η ιστορία λοιπόν της οικογένειας Μυτιληναίου αρχίζει σε ένα υπόγειο στον Πειραιά, όπου δημιουργήθηκε η πρώτη βιοτεχνική δραστηριότητά της. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ­ «εργοστασιάρχης» κατ' επάγγελμα αργότερα ­ ξεκίνησε «ξυπόλυτος» από την Κορώνη της Μεσσηνίας. Αν και παντρεύτηκε κόρη πλούσιας οικογένειας από τον Πύργο ­ η οικογένεια Σταθόπουλου διέθετε τότε δύο παιδιά χρηματιστές στο Παρίσι ­, βρέθηκε εργάτης σε εργοστάσιο μεταλλοτεχνίας στην Πάτρα. Εκεί απέκτησε και τις πρώτες γνώσεις του.

Προ καιρού...

Το Χελωνάκι

Το κρύο που σκότωσε το χελωνάκι Σήμερα έθαψα το χελωνάκι. Σε μια άκρη του κήπου κοντά στον Βέρντι, το καναρίνι. Το χώμα που του έρριξα...