Αυτό το κράτος


Αυτό το κράτος δεν μπορεί να βάζει τόσους φόρους στους πολίτες ατομικά. Δεν προσφέρει καθόλου υπηρεσίες.
Ας ξεκινήσουμε από την Υγεία - όταν κάποιος πληρώνει 2000e και άνω για νοσοκομειακή περίθαλψη (η δημόσια είναι γνωστό πως έχει τεράστιες δυσλειτουργίες), ΔΕΚΟ - ακριβές υπηρεσίες, (λογαριασμοί Νερού, Ηλεκτρικού - 100e και άνω).

Μετακίνηση, ακριβή βενζίνη, ακριβά πάρκιν (σταθμοί συμφέροντες - του Φιξ μόνο - χρειάζεται επίδειξη εισιτηρίου μετρό), δρόμοι προβληματικοί - δεν υπάρχει σήμανση καλή - ακόμη και στην Αττική οδό χάνεσαι, κι αν σκεφτείς να βγεις Εθνική - πρόσφατο το συμβάν της κατάρρευσης του οδοστρώματος από κατολίσθηση βράχων με το φοβερό θανατηφόρο ατύχημα του Ιταλού μηχανικού, πάρκα, πλατείες, χώροι αναψυχής στους Δήμους περίπου ανύπαρκτοι.

Στον ιδιωτικό τομέα ανεξέλεγκτες καταστάσεις: εστιατόρια, παράλογες τιμές - για ένα απλό πιάτο που στο σπίτι εκτός βέβαια από τον κόπο αγοράς υλικών (κόστος κατ' άτομο 5e περίπου) και παρασκευής, φτάνει τα 14e και άνω, καφές 4e αν καθίσεις και δεν τον πάρεις μαζί σου - και ρωτάει κανείς πόσο κάνει αυτό το μηχάνημα παρασκευής - που η απόσβεση της αγοράς του να δικαιολογεί τον τόσο ακριβό καφέ ή πόσο πληρώνεται ο παρασκευαστής του ή πόσο ενοίκιο πληρώνουν; Και δε φέρνουν παρά ένα ελάχιστο μπισκοτάκι συνοδευτικό του - κι αν φέρουν.

Δικαίωμα λοιπόν σ' ένα τόσο ακριβό κράτος είναι να πληρώνουν οι πολίτες πολύ λιγότερο φόρο εισοδήματος - (άμεσο) ή έμμεσο (ΦΠΑ).

Χθς σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως θα πρέπει να κόβονται αποδείξεις σε κάθε περίπτωση. Πως θα πρέπει να αποδίδουν το φόρο όλοι όσοι προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία. Τώρα με τις φοροεπιδρομές υποτίθεται θα εισπράξουν απ' όλους τους "λάθρα κινούμενους". Το άλλο το ξέρουν βέβαια, το "θα κόψω απόδειξη αλλά θα πληρώσεις παραπάνω". Κάπως αυτή η νοοτροπία θα πρέπει να σταματήσει. Κι αυτό γίνεται λόγω υψηλού συντελεστή προστιθέμενης αξίας. Σε ορισμένα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες πρώτης και άμεσης ανάγκης ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί.

Νέοι φόροι, ποιους θα πιάσει η τσιμπίδα; Λένε πως δε θα επιβαρυνθεί ο απλός, μέσος πολίτης. Ωστόσο απ' την άλλη το κράτος θέλει να εισπράξει από τα ακίνητα εκ νέου. Τα ακίνητα - που οι ιδιοκτήτες τους, έχουν ήδη πληρώσει με το παραπάνω.
Φαίνεται τον ιδιοκτήτη τον θεωρούν προνομιούχο. Αυτή η λογική επικρατούσε στα Σοβιέτ. Εδώ βέβαια δεν θα σου πάρει το σπίτι, αλλά με τόσους φόρους αποτρέπει την ιδιοκτησία - η οποία καταλήγει ασύμφορη. Όχι άλλοι φόροι στα ακίνητα. Ένας ολόκληρος κλάδος της Οικοδομής πλήττεται ήδη. Γιατί θα πρέπει μόνο αυτοί να πληρώνουν; - ως οι ευκολώτερα εντοπιζόμενοι; Και με νέες επιβαρύνσεις θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνουν;

Ένα κράτος τόσο ακριβό, κράτος όπου ευημερούν οι λίγοι και πληρώνουν οι πολλοί, ένα κράτος που βάζει φόρο εισοδήματος (λίγο πάνω - λίγο κάτω), 3000e για τον απλό μισθωτό ή συνταξιούχο - όσο περισσότερα και υψηλότερα εισπραχτικά μέτρα θα λαμβάνει, τόσο θα κρίνεται αδηφάγο (σε κάθε περίσταση και περίπτωση), εγείρον τη μήνιν πολλών, ως προστατεύον τα συμφέροντα ολίγων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ