10 Αυγ 2011

Ελαιοτριβείο Βρανά

Στο χωριό Παπάδος, στη Μυτιλήνη το ελαιοτριβείο αυτό του θείου του Οδυσσέα Ελύτη μετατράπηκε σε χώρο εκδηλώσεων —όπου θα τιμάται το έργο και τη μνήμη του ποιητή, από την Πολιτιστική εταιρία "Αρχιπέλαγος". Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έγιναν με επιτυχία εκδηλώσεις με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού στο χώρο που αναπαλαιώθηκε ειδικά και σε ορισμένους χώρους-αίθουσες εφεξής θα τελούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης πραγματικό όνομα του Οδυσσέα Αλεπουδέλη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά κρατά καταγωγή και από τη Λέσβο. Το ελαιοτριβείο του θείου του σε έκταση 17 στρεμμάτων υπήρξε χώρος που εσύχναζε σαν νέος, εμπνεύσθηκε από το φυσικό περιβάλλον αλλά και απ' τις ομορφιές όλου του νησιού. Μέρη όπως το Παπάδο, η Ερεσσός, ο Μόλυβος υπήρξαν πηγή και τροφή εμπνεύσεως για να καταστήσουν το νομπελίστα ποιητή ένα μοναδικό ύψιστο υμνωδό της απεραντωσύνης της ομορφιάς του Ελληνικού Αρχιπελάγους. (βλέπε και Ελύτης, ο Ποιητής του Αιγαίου), καθώς και Βιογραφικό Ελύτη.

Η Μυτιλήνη φημίζεται για το ούζο Πλωμαρίου, το λάδι, τον τραχανά, τα πήλινα (στάμνες περισσότερο) της Αγιάσσου. Από πνευματικές μορφές, τη Σαπφώ, το Θεόφιλο —όπου συλλογή των έργων του φυλάσσεται στο Μουσείο Ελευθεριάδη στη χώρα.
Του λοιπού θα έχει να υπερηφανεύεται εκτός από τα παραπάνω και για το παλιό ελαιοτριβείο Βρανά το οποίο αξιοποιήθηκε πλέον ως Μουσείο με τη συνδρομή της κας Ιουλιέτας Ηλιοπούλου ονομαζόμενο σήμερα αντί για Ελαιοτριβείο Βρανά, Μουσείο Ελύτη.

Χωριά Μυτιλήνης: Παπάδος, Μόλυβος (γραφικό λιμανάκι), Ερεσσός, Σίγρι, (Απολιθωμένο Δάσος), Αγιάσσος (γραφικό ορεινό χωριό με παραγωγή πήλινων σταμνών), Πέτρα, Πλωμάρι (Ούζο)
Αρχικό άρθρο

Προ καιρού...

Το Χελωνάκι

Το κρύο που σκότωσε το χελωνάκι Σήμερα έθαψα το χελωνάκι. Σε μια άκρη του κήπου κοντά στον Βέρντι, το καναρίνι. Το χώμα που του έρριξα...