Ελαιοτριβείο Βρανά

Τοποθεσία Παπάδος - Μυτιλήνη

Στο χωριό Παπάδος, στη Μυτιλήνη το ελαιοτριβείο αυτό του θείου του Οδυσσέα Ελύτη μετατράπηκε σε χώρο εκδηλώσεων —όπου θα τιμάται το έργο και τη μνήμη του ποιητή, από την Πολιτιστική εταιρία "Αρχιπέλαγος". Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έγιναν με επιτυχία εκδηλώσεις με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού στο χώρο που αναπαλαιώθηκε ειδικά και σε ορισμένους χώρους-αίθουσες εφεξής θα τελούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης πραγματικό όνομα του Οδυσσέα Αλεπουδέλη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά κρατά καταγωγή και από τη Λέσβο. Το ελαιοτριβείο του θείου του σε έκταση 17 στρεμμάτων υπήρξε χώρος που εσύχναζε σαν νέος, εμπνεύσθηκε από το φυσικό περιβάλλον αλλά και απ' τις ομορφιές όλου του νησιού. Μέρη όπως το Παπάδο, η Ερεσσός, ο Μόλυβος υπήρξαν πηγή και τροφή εμπνεύσεως για να καταστήσουν το νομπελίστα ποιητή ένα μοναδικό ύψιστο υμνωδό της απεραντωσύνης της ομορφιάς του Ελληνικού Αρχιπελάγους. (βλέπε και Ελύτης, ο Ποιητής του Αιγαίου), καθώς και Βιογραφικό Ελύτη.


Ούζο Πλωμαρίου - από το 1894

Η Μυτιλήνη φημίζεται για το ούζο Πλωμαρίου, το λάδι, τον τραχανά, τα πήλινα (στάμνες περισσότερο) της Αγιάσσου. Από πνευματικές μορφές, τη Σαπφώ, το Θεόφιλο —όπου συλλογή των έργων του φυλάσσεται στο Μουσείο Ελευθεριάδη στη χώρα (Μυτιλήνη, όπου και τα περισσότερα αρχοντικά - ιδιαίτερα στη θέση Βαρειά όπου και το αρχοντικό Βουρνάζου).

Ιστορικά στοιχεία: Ο Αχιλλέας Βουρνάζος ήταν γόνος μεγάλης μυτιληναίας οικογένειας γαιοκτημόνων και προεστών. Αναδείχθηκε σε μεγαλέμπορο και επιχειρηματία της διασποράς, μεταναστεύοντας σε νεαρή ηλικία στην Οδησσό της Ρωσίας, όπου απέκτησε τεράστια περιουσία από εμπορικές και οικοδομικές επιχειρήσεις. Ο Αχιλλέας  Βουρνάζος έχτισε, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο κατοικίες, τη μια στο Κιόσκι, ως μόνιμη κατοικία κι αυτή στη Βαρειά, ως εξοχική. Αρχοντικά Μυτιλήνης (στοιχεία)

Του λοιπού θα έχει να υπερηφανεύεται εκτός από τα παραπάνω και για το παλιό ελαιοτριβείο Βρανά το οποίο αξιοποιήθηκε πλέον ως Μουσείο με τη συνδρομή της κας Ιουλιέτας Ηλιοπούλου ονομαζόμενο σήμερα αντί για Ελαιοτριβείο Βρανά, Μουσείο Ελύτη.

🌄 Χωριά Μυτιλήνης: Παπάδος, Μόλυβος (γραφικό λιμανάκι), Ερεσσός, Σίγρι, (Απολιθωμένο Δάσος), Αγιάσσος (γραφικό ορεινό χωριό με παραγωγή πήλινων σταμνών), Πέτρα, Πλωμάρι (Ούζο)

Αρχικό άρθρο

Δημοφιλείς αναρτήσεις