Η επιστροφή της μπίρας Φιξ

Vougiouklaki
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε διαφήμιση της Φιξ τη δεκαετία του '50
Αρχική Πηγή εικόνας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ελληνικής μπίρας, τουλάχιστον για τα πρώτα... 100 χρόνια, συμπυκνώνεται στο εμπορικό σήμα Fix. Πρόκειται για ένα σήμα που δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα προϊόν, αλλά την οικονομική εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με έντονη πολιτική φόρτιση και με ισχυρή δόση αλαζονείας- ίσως την κληρονόμησε από τη βαυαρική καταγωγή του ονόματος.

Στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων το εμπορικό σήμα Fix βρέθηκε ενεχυριασμένο, στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης, εντός και εκτός της Ελλάδος, και κατέληξε τελικώς, πριν από περίπου έναν χρόνο, στα χέρια δύο νέων επιχειρηματιών, των κκ. Ι. Χήτου και Η. Γκρέκη. Και πριν από περίπου δύο μήνες ως νέο - αλλά... παλιό- σήμα επανακυκλοφόρησε στην αγορά, σε διαφορετικές συνθήκες και σίγουρα με άλλες προοπτικές.
Η μπίρα Fix επέστρεψε. Περίπου 30 χρόνια μετά την κατάρρευση της ιστορικής βιομηχανίας και το ατυχές, εν τέλει, επαναλανσάρισμα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι επιχειρηματίες κκ. Ι. Χήτος και Η.Γκρέκης θα αποδειχθούν μάλλον τυχεροί. Δύο μήνες μετά την τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά δεν αποκλείεται το μερίδιο του νέου σήματος σε διάστημα 12 μηνών να υπερβεί ακόμη και το 2%!

Ζύθος Φιξ Αρχική Πηγή
Εικόνας / Άρθρου

Το «νέο» σήμα το απέκτησαν στις αρχές του 2009 - ήταν η τρίτη φορά που το σήμα Fix μεταβιβαζόταν. Από τους δύο συνεταίρους, ο κ. Χήτος- μαζί με τους αδελφούς του- είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας που εμφιαλώνει το νερό Ζαγόρι και ο κ. Γκρέκης δραστηριοποιούνταν στην αγορά της μπίρας μέσω της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕ. Η οικογένεια Γκρέκη δραστηριοποιείται στον χώρο της οινοποίησης και απόσταξης και διαθέτει 45 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή ανοξείδωτων δεξαμενών- και παρήγαγε από το 2005 την μπίρα Genesis.

Ο κ. Χήτος έψαχνε για τρία-τέσσερα χρόνια τον τρόπο για να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της μπίρας, ήξερε πόσο δύσκολη αγορά ήταν και γνώριζε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια έπρεπε να είναι σοβαρή. Οπως ο ίδιος λέει, τα πρώτα του ερεθίσματα από τη συγκεκριμένη αγορά τα απέκτησε λόγω της εμπειρίας που είχε από τη διακίνηση του εμφιαλωμένου νερού- ήταν και είναι ο εμπορικός διευθυντής της Χήτος ΑΕ.

Τελικώς κάποιος κοινός γνωστός τούς έφερε σε επαφή και ο κ. Χήτος τον Απρίλιο του 2008 απέκτησε το 51% της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ