Μέλι - Ένα ευγενές προϊόν

Μέλι Ένα ευγενές προϊόν
Ξέρουμε καλά πως η ζάχαρη είναι βλαβερή (έστω η πολλή - ας μην είμαστε και δογματικοί). Σε μεγάλες ποσότητες γίνεται εχθρός του οργανισμού αλλά και της σιλουέτας. Ζάχαρη περιέχουν όλα τα γλυκά, τα κέϊκς, τα μπισκότα, οι μαρμελάδες, οι φρυγανιές -  (εκτός κι αν αναγράφουν πως η ζάχαρη είναι μειωμένη κατά ένα Χ ποσοστό), οι σοκολάτες - (εκτός από τις μαύρες) κλπ. Τα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη έτσι επιτρέπονται στα διαιτολόγια.

Το μόνο προϊόν που βρίσκουμε στη Φύση και δεν περιέχει ζάχαρη είναι το Μέλι. Η γλυκιά του γεύση προέρχεται από τη γλυκόζη ένας φυσικός υδατάνθρακας που δίνει ώθηση και ενέργεια στο σώμα. Η ενέργεια δεν είναι ζητούμενο για τους αθλητές που καταναλώνουν μέλι οπωσδήποτε, αλλά για όλους που θέλουν να ξεκινήσουν μια δυναμική μέρα. Στο πρωινό τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σαφώς το μέλι, όπως ακριβώς και σ' αυτό των Αστροναυτών της Nasa!.

Εκτός απ' την ενέργεια που δίνει, συντείνει στο να διατηρείται σταθερό το σάγχαρο στο αίμα, καταπολεμά το βήχα αλλά και τα μικρόβια που τον δημιουργούν. Με τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες επίσης αποτελεί πρώτης τάξεως Α΄βοήθεια για πληγές και καψίματα.

Από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι ήταν γνωστό και βρισκόταν στις συνταγές των Αρχαίων Ελλήνων. Το θυμάρι που αφθονούσε στην Αττική γη ήταν ανέκαθεν το συστατικό που οι μέλισσες δημιουργούσαν την κυψέλη και δη την κηρήθρα απ' όπου αυτό συλλέγεται από τους μελισσοκόμους. Με τη χρυσαφιά του όψη, την πυκνή υφή δίνει τη λίαν ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί, στο ρόφημα του τσαγιού, στο γάλα κλπ. Αλλά και στη ζαχαροπλαστική είναι απαραίτητο για τα γλυκά των Χριστουγέννων (μελομακάρονα, δίπλες) αλλά και στον ταχινένιο χαλβά.

Στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα, δραστηριοποιούνται εταιρείες για τη συγκομιδή και εμπορία του μελιού. Η εταιρεία (Μέλι Αττική), συλλέγει το μέλι απ' όλα τα δάση της Ελλάδας για την πιστοποίηση του μελιού Fino, από το 1928. Από το θυμάρι (θυμαρίσιο μέλι) ή από τα δάση (κωνοφόρων, ανθέων) το μέλι είναι βασικό προϊόν των Ελληνικών εξαγωγών και βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ του εξωτερικού σαν Greek Delicatessen - μαζί με τη φέτα, τις ελιές, το λάδι, τον ταχινένιο χαλβά, τις χαλβαδόπιτες, τα γλυκά του κουταλιού κλπ.

Εικόνα και ορισμένες πληροφορίες —αρχική Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Τοπαλούδη

Πολεοδομικές Αναβαθμίσεις

Σαπωνοποιία Παπουτσάνης