Λαίδη Χάμιλτον

Λαίδη Χάμιλτον

Vivien Leigh - That Hamilton Woman
Vivien Leigh - Laurence Olivier

Η Βίβιαν Λη υπήρξε μια ηθοποιός μεγάλης ομορφιάς αλλά και υποκριτικού ταλέντου αφού βραβεύθηκε δύο φορές με Όσκαρ ηθοποιίας. Η ζωή της υπήρξε σύντομη αλλά και πολυτάραχη. Οι ταινίες όπου πρωταγωνίστησε δείχνουν πάντα μια γυναίκα δυναμική αλλά και ρομαντική συνάμα της οποίας τα όνειρα λίγο πριν πραγματοποιηθούν καταρρέουν. Ταινίες όπως "Όσα παίρνει ο άνεμος", "η Ρωμαϊκή άνοιξη της κυρίας Στόουν", "το Πλοίο των τρελών", "η Γέφυρα της αμαρτίας", "Λαίδη Χάμιλτον", δείχνουν την εξέλιξη μιας ιστορίας που γι' αυτήν αποβαίνει μία διάψευση - αν όχι των προσδοκιών της, ήταν πάντα προσγειωμένη στην πραγματικότητα, αλλά των ελπίδων της.

Στα ταινία Λαίδη Χάμιλτον (μια ιστορία ανόδου και πτώσης) υποδύεται τη νεαρή σύζυγο του ηλικιωμένου χήρου σερ Άρθουρ Χάμιλτον τον οποίο παντρεύτηκε για να ξεφύγει από τη ζωή μιας "συντηρούμενης γυναίκας" καθώς και από τη κοπιαστική δουλειά της χορεύτριας σε νυχτερινό κέντρο. Η ζωή όμως ανάμεσα στις συμβάσεις της βρετανικής αριστοκρατίας δεν τη γεμίζει καθώς αισθάνεται έξω από τα νερά της μέσα στους κύκλους των σαλονιών του Λονδίνου. Όταν ο άνδρας της μετατίθεται ως πρέσβυς στη Νάπολη στην αυλή του βασιλιά Βιτόριο Εμανουήλ, η Έμμα έρχεται να τον βρει μαζί με τη μητέρα της και μάλλον δείχνει ευχαριστημένη με τη συναναστροφή της βασίλισσας της Νάπολης. Η εποχή του τέλους των Ναπολεόντειων πολέμων, βρίσκει τη Νάπολη να απολαμβάνει χορούς και διασκεδάσεις στα βασιλικά καταλύματα, ανάμεσα στους ευγενείς τιτλούχους της πόλης.

Στο ίδιο διάστημα επισκέπτεται ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσων τη Νάπολη επικεφαλής του βρετανικού στόλου. Σύντομα μετά τη γνωριμία τους αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο στο οποίο ο σύζυγος της δεν φαίνεται να αντιδρά, αφήνοντας τη γυναίκα του να φλερτάρει μαζί τον Νέλσωνα. Γρήγορα αυτό το φλερτ εξελίσσεται σε σφοδρό πάθος μεταξύ των δύο παντρεμένων - η Έμα με τον σερ Ουίλιαμ Χάμιλτον, ο Οράτιος με την λαίδη Φράνσις Νέλσον. Δεν γίνεται όμως αλλιώς: θα αποφασίσουν να φύγουν μαζί απ' τη Νάπολη για το Λονδίνο, για μια καινούργια ζωή.

That Hamilton Woman

That Hamilton Woman
That Hamilton Woman (1941) on IMDb
  • Τίτλος: Λαίδη Χάμιλτον (That Hamilton Woman)
  • Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Κόρντα /Alexander Korda
  • Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Λη, Λώρενς Ολίβιε, Άλαν Μόμπρεϊ, Γκλάντυς Κούπερ
  • Έτος: 1941
  • Είδος: Ιστορικό δράμα, Αισθηματική
  • Διάρκεια: 125΄
  • Χρώμα: Μαυρόασπρη
  • Μουσική επένδυση:  Miklós Rózsa
  • Τόπος γυρισμάτων: Las Palmas Hollywood, Los Angeles
  • Τιμητικές διακρίσεις: Όσκαρ ήχου, Υποψηφιότητα φωτογραφία, διάκοσμοι 1942
  • Παραγωγή: Αμερικανική
  • Εταιρεία: Alexander Korda Films

Λεπτομέρειες

Λέγεται πως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ - καθώς του άρεσε να ανακατεύεται με τη συγγραφή διαλόγων για ταινίες, έγραψε τους λόγους του Νέλσωνα εναντίον της Γερμανίας, καθώς ήταν εποχή που η Γερμανία είχε ξεκινήσει τις προσαρτήσεις γειτονικών της εδαφών - και ήθελε μ' αυτό τον τρόπο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη - ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, για μια ολοσχερή καταστροφή.

Ο σκηνοθέτης Alexander Korda ήταν βρετανικής καταγωγής αλλά διέπρεψε στο Χόλυγουντ ως σκηνοθέτης ταινιών κλασσικού ύφους. Το ίδιο - βρετανικής καταγωγής, ήταν το ζευγάρι των πρωταγωνιστών και στη ζωή επίσης, Vivien Leigh, Laurence Olivier.

Διάλογοι

Έμα Χάμιλτον: "Τι είναι αυτές οι καμπάνες που ακούγονται από μακριά;"
Οράτιος Νέλσων: "Οκτώ κτύποι για τη χρονιά που φεύγει, οκτώ για τη χρονιά που έρχεται - 1800... βρισκόμαστε πλέον στη χαραυγή ενός νέου αιώνα, μιας νέας εποχής! Καλή χρονιά!
Έμα Χάμιλτον: "Ο παλιός αιώνας μ' αρέσει - που ήμασταν μαζί και όχι ο καινούργιος που θα φύγεις...!"


Λαίδη Χάμιλτον - 1941 σκην. Αλεξάντερ Κόρντα

Λαίδη Χάμιλτον - Μουσική Miklós Rózsa

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ