Η πόλη με τα χίλια παράθυρα

Μπεράτι - η πόλη με τα χίλια παράθυρα

Berat - Albania
Berat - συνοικία Mangalem © Etrusko25

Berati Albania

Το Μπεράτι είναι κωμόπολη της Αλβανίας σκαρφαλωμένη στη πλαγιά ενός μικρού βουνού. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο με στενή πρόσοψη όπου το μεγαλύτερο μέρος της την αποτελούν τα παράθυρα. Κοιταγμένη το βράδυ από χαμηλά μοιάζει με ένα τελάρο ζωγράφου με φώτα στη σειρά στο μήκος της και στο ύψος από παράθυρα και τίποτε άλλο.

Αυτά μου έλεγε τις προάλλες ο νεαρός Αλβανός στην καφετέρια με τα χοτ-ντογκς. Ότι ήταν από το Μπεράτι της Αλβανίας μια ωραία κωμόπολη προστατευμένης ονομασίας. Σίγουρα θα ξαναπάω - να μου πει κι άλλες ιστορίες - αν έχω ή έχει εκείνος, διάθεση περισσότερα για θρησκείες και Θεό. Φαίνεται πως στα ζητήματα αυτά είναι γνώστης γιατί όπως μου είπε "η μάνα του ήθελε να με κάνει μορφωμένο άνθρωπο"

Tο Μπεράτ ή Μπεράτι, γνωστό και ως Βεράτιο ή Βεράτι, είναι πόλη της νοτιοκεντρικής Αλβανίας, πρωτεύουσα τόσο της Επαρχίας όσο και του Νομού Μπεράτ. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 71.000. Toν Ιούλιο του 2008 η παλιά πόλη κατεγράφη εντός του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

Η πόλη είναι ακόμα γνωστή για την ομορφιά και την ιστορική αρχιτεκτονική της. Η προσωνυμία "Πόλη των Χιλίων Παραθύρων" οφείλεται στα πολλά μεγάλα παράθυρα των παλαιών διακοσμημένων σπιτιών που κοιτούν από ψηλά την πόλη. Ωστόσο είναι αβέβαιο αν πράγματι σημαίνει "χίλια" (një mijë) ή «το ένα πάνω στο άλλο» (një mbi një) παράθυρα. Πραγματικά, εξαιτίας της μεγάλης κλίσεως του εδάφους, τα παράθυρα μοιάζουν να είναι το ένα πάνω στο άλλο. 

Παρόμοιες εικόνες μπορούμε να δούμε στο Αργυρόκαστρο, καθώς και στο Καταντζάρο στην Ιταλία, όπου ζούσε κάποτε μια Αλβανική μειονότητα. Η Ακρόπολη δεσπόζει πάνω από τον ποταμό και τη σύγχρονη πόλη, καθώς και την παλιά Χριστιανική συνοικία κατά μήκος του ποταμού. Είναι μια καλά διατηρημένη περιοχή με στενά δρομάκια, Τουρκικά σπίτια και Ορθόδοξες εκκλησίες διατηρώντας έτσι το χαρακτήρα των συνυπαρχόντων πληθυσμών. 

💦 Ο Γιώργος Σεφέρης διετέλεσε πρόξενος της Ελλάδας στην Αλβανία (Κορυτσά) όπου και συνέθεσε αρκετά ωραία ποιήματα [Να που μ' αρέσουν αυτά τα βουνά] περισσότερα εδώ, και γραπτά. 

Οι θρησκείες γενικά στην Αλβανία είναι ο Μουσουλμανισμός και ο Χριστιανισμός. Το αποδεικνύουν ανά τους αιώνες τα βυζαντινά,τα οθωμανικά κτίσματα, κατόπιν τα ύστερα χριστιανικά των τόπων λατρείας. Καθώς άκουγα τη διήγηση του νεαρού Αλβανού ο Θεός κατά τον Χριστό που μιλούσε Αραμαϊκά λεγόταν Αλλάχ! που θα πει Θεός στη μουσυλμανική.γλώσσα.


Prayer (Ezan) TR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης