Μπισκότα Παπαδοπούλου - από το χθες στο σήμερα
Περνώντας από την Κηφισού στο σημείο που βρίσκει την Πέτρου Ράλλη, ένα άρωμα διάχυτο στην ατμόσφαιρα φθάνει στον διερχόμενο: Είναι το άρωμα από τα μπισκότα που ψήνουν στους φούρνους του εργοστασίου Παπαδοπούλου: γεύσεις από την παιδική ηλικία με τα αγαπημένα μπισκότα τα Πτι-Μπερ βουτηγμένα στο γάλα, αργότερα στον καφέ, τα Μιράντα στη διάφανη ζελατίνα κι αυτά αγαπημένη τροφή για το σχολικό κολατσιό.
![]() |
Εργοστάσιο Παπαδοπούλου - Ταύρος |
Η οικογένεια εγκαθίσταται στους πρόποδες του Λυκαβηττού σε κατάλυμα που προσέφερε το Κράτος σε προσφυγική πολυκατοικία. Εκεί η μητέρα ζυμώνει και πλάθει τα μετέπειτα γνωστά ως Πτι-Μπερ μπισκότα και τα παιδιά τα πουλούν. Το 1930 και το 1935 κυκλοφορούν οι τρεις πιο γνωστές μάρκες: τα Μιράντα, τα γεμιστά με κρέμα και τα Κρημ-Κράκερς τα οποία αγαπούν αμέσως οι ελληνικές οικογένειες και όλες οι ηλικίες.
Το 1938 έτος σταθμός όταν ιδρύουν την πρώτη ελληνική βιομηχανία μπισκότων - ένα μικρό εργοστάσιο στην Αθήνα στην οδό Θεσσαλονίκης 36 κοντά στη γέφυρα Πουλοπούλου και αγοράζουν γι' αυτό ελληνικά μηχανήματα για τις ανάγκες της παραγωγής.
![]() |
Petit Beurre - Από το 1930! |
Το 1952 ανοίγει το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο στην οδό Πέτρου Ράλλη (Πέτρου Ράλλη 26 Ταύρος) και τα όνειρα, οι προσπάθειες, ο κόπος ετών βρίσκουν μια συγχρόνων απαιτήσεων βιομηχανική στέγη. Με οδηγό τη σκληρή δουλειά, το μεράκι, την αγάπη για το μπισκότο, η εταιρεία αποκτά ηγετική θέση στον κλάδο της μπισκοτοποιίας στην Ελλάδα έχοντας κερδίσει επάξια την προτίμηση του αγοραστικού κοινού.
Ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Παπαδόπουλος χαρακτηριστικά λέει: "Εμείς οι παλαιοί κάναμε προσεχτικά επιχειρηματικά βήματα και όχι ριψοκίνδυνα άλματα εφαρμόζοντας μια μακρόπνοη στρατηγική. Έτσι με σκληρή δουλειά, αισιοδοξία, με εντιμότητα και τόλμη, με σεβασμό στον καταναλωτή μας είδαμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο".
Το 1972 πραγματοποιείται ο σχεδιασμός του γνωστού κόκκινου Π σήμα της εταιρείας μπισκότων που συμπληρώνεται από την εικόνα των τεσσάρων παιδιών της οικογένειας. Το 1974 ανοίγει και το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Το 1978 λανσάρεται το Καπρίς που θα αποτελέσει και τη ναυαρχίδα των εξαγωγών της εταιρείας. Τα λατρεμένα με γκοφρέτα βιενουάζ και κρέμα φουντουκιού με κακάο που πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν ανεπιτυχώς.
Πολυδημητριακά Μπισκότα Πρωϊνού |
Σήμερα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του μπισκότου και σημαντική θέση στην αγορά των αρτοσκευασμάτων με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες και στις 5 Ηπείρους. Ένα πλήθος βραβείων σε ελληνικές και ξένες εκθέσεις, κοσμεί τους τοίχους των γραφείων της εταιρείας και αποδεικνύει πως το ταξίδι της γευστικής αναζήτησης αποτελεί ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί όταν φέρνει πιο κοντά τις προτιμήσεις του κοινού του σήμερα αλλά και τις προτιμήσεις του αύριο.
Περισσότερα 👉 Ιστότοπος