Από τα Αοράνια στον Πειραιά

Από τα Αοράνια Όρη στην οδό Πειραιώς

ΧΡΩΠΕΙ - παλιές εγκαταστάσεις - οδός πλευρά Οικονομίδου
Αφοι Οικονομίδη - Χρωπεί 1899

Το 1883 ιδρύεται στον Πειραιά από τον Λειβαρτζινό (περιοχή δήμου Καλαβρύτων), Σπήλιο Οικονομίδη η μικρή Ο.Ε. με την επωνυμία Σπήλιος Α. Οικονομίδης και Σία, που πολύ γρήγορα επεκτάθηκε. Έτσι, το 1899 μεταφέρεται σε πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο Νέο Φάληρο, με τη νέα της μορφή ως βιομηχανία χρωμάτων και την επωνυμία ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, γνωστότερη σαν ΧΡΩΠΕΙ.

Εκτός από τον ιδρυτή της εργάσθηκαν σε αυτή και οι τέσσερις άλλοι αδελφοί του Σπήλιου, οι Λεόντιος, Κλεομένης, Χαρίλαος και Γεώργιος, παιδιά του Αναγνώστη Οικονομίδη, από τη συνοικία Απανάκρη του Λειβαρτζίου. Στη επιχείρηση απασχολήθηκαν ακόμα και οι εξ αγχιστείας συγγενείς Σωτήριος Σοφιανόπουλος και Αχιλλέας Καραμεσίνης, από το Σοπωτό και τη Βλασία αντίστοιχα.

Ο Σπήλιος Οικονομίδης είχε σπουδάσει χημεία στο Γκρατς της Αυστρίας και ειδικεύθηκε στη Γερμανία, στην άγνωστη μέχρι τότε επιστήμη της χημείας χρωμάτων. Υπήρξε δε και συνεργάτης του Γερμανού εφευρέτη της ασπιρίνης, του Α. Μπάγιερ. Ύστερα και από την ανακάλυψη του παραγώγου του άνθρακα, την ανιλίνη, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, που υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα –κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία–, η ΧΡΩΠΕΙ εξελίχθηκε ταχύτατα ως κλάδος της χημικής βιομηχανίας.

Δυστυχώς όμως, ο Σπήλιος έφυγε πολύ νέος από τη ζωή, μόλις 40 χρόνων, αφήνοντας μεγάλες φιλοδοξίες του απραγματοποίητες. Από νεότερους μελετητές χαρακτηρίστηκε σαν "πατριάρχης" της Ελληνικής Χημικής Βιομηχανίας.

Εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ - Οδός Πειραιώς Σήμερα...

Το 1950 η εταιρεία περνάει στα χέρια της οικογένειας του συνεταίρου Σωτηρίου Σοφιανοπούλου. Ο Σωτήριος Σ. Σοφιανόπουλος είχε νυμφευθεί εντωμεταξύ την κόρη του αποβιώσαντος ιδρυτού της Χρωπεί Σπήλιου Οικονομίδη, Θεοδώρα.Τότε επιχειρείται παραγωγή και νέων προϊόντων, όπως ζωοτροφών, ενώ συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η παρασκευή φαρμάκων και χημικών προϊόντων, με γνωστότερο το αναλγητικό-παυσίπονο Aλγκόν (με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ), που είχε χαρακτηριστεί και σαν Ελληνική έκδοση της ασπιρίνης. Την ίδια εποχή έβγαζαν επίσης και το Καλμόλ αντίστοιχο παυσίπονο

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος (κατιών) γ. 1938, ήταν Έλληνας επιστήμονας, πολιτικός, επιχειρηματίας και πρώην οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων. Είναι γνωστός και με το όνομα που έτρεχε στους αγώνες, σαν "Είπωρχ" - αναγραμματισμός του Χρωπεί. Έβγαλε το γυμνάσιο Αναβρύτων και σπούδασε χημικός στη Θεσσαλονίκη και την Θράκη. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ΧΡΩΠΕΙ όπου ήταν και ο τελευταίος της ιδιοκτήτης. Το 1977 παρήγαγε στην Ζάκυνθο πετρέλαιο.
Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος Ελληνισμού και έπαιρνε μέρος στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές από το 1981.

Αγωνιζόταν για πολλά χρόνια στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτων με μεγαλύτερη επιτυχία του η κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ταχύτητας το 1968 και του πρωταθλήματος Ράλι το 1973.

Χαρακτηριστικά είχε πει:(μεταξύ άλλων φυσικά): "Μας διοικούν με την τράπεζα και την εφορία. Η Μοναδική μας ελπίδα επιβίωσης οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας. Ζούμε σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον όλοι οι ζωντανοί άνθρωποι. Η Ελλάδα και η παραγωγή της έχει καταληστευτεί".

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Τζένης Ρουσσέα

Περισσότερα εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης