Με δέκα σπόρους

Ψωμί πολύσπορο

Παρασκευή Ζύμης
Ψωμί σε Φέτες Πολύσπορο
Παρασκευή ΖύμηςΠολύσπορο

Multi grain bread

Το ψωμί είναι στοιχείο αναπόσπαστο της καθημερινής μας διατροφής. Αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αφού προσφέρει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Διακρίνουμε 3 βασικά είδη ψωμιού Σίτου, Ολικής άλεσης, πολύσπορο (πλούσιο σε εδώδιμες ίνες). Από των αρχαιοτάτων χρόνων η παρασκευή και η κατανάλωση του ήταν πρώτιστο μέλημα των λαών. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν "όψον" (που έπεται, που ακολουθεί) όλα τα υπόλοιπα εδέσματα, συνοδεία του ψωμιού - που σήμαινε πως το ψωμί ήταν το κύριο φαγητό τους. 

Στο λαό η κατανάλωση του αποτελεί σε καθημερινή βάση την κύρια διατροφή καθώς το κολατσιό που είχαν μαζί τους στα χωράφια οι καλλιεργητές ήταν ψωμί, κρεμμύδι, ντομάτα, ελιές. Στην παράδοση έχει περάσει ως "φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι" - για τη φιλία, "αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί" για τα χρήματα.

Βλέποντας τόσα πολλά είδη ψωμιού στα ράφια του σούπερ-μάρκετ δεν ξέρει κανείς ποιο να διαλέξει. Αν πρόκειται ν' αγοράσεις βέβαια ψωμί όχι από το φούρνο της γειτονιάς. Διάφορα είδη με προτίμηση πάντα για κάποιους που γνωρίζουν το ολικής άλεσης. Για άλλους το ψωμί με χαρούπι, σίκαλη, βρώμη κλπ. Ένα είδος είναι το πολύσπορο.

Τι είναι όμως το πολύσπορο; Το αλεύρι δεν είναι το λεγόμενο ολικής, έμφαση όμως για την παρασκευή του δίνεται στους σπόρους. Σπόροι της ελληνικής γης προσδίδουν την γεύση σε ένα απαλό μείγμα αλευριού που σαν αποτέλεσμα έχει την πολύ αέρινη υφή που το κάνει να μοιάζει σαν τσουρέκι.

Το πολύσπορο ψωμί συνδυάζει σε μία φέτα, την αγαπημένη, πλούσια γεύση του ψωμιού, με την μοναδική διατροφική αξία 10 σπόρων! Περιέχει ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, κεχρί, παπαρουνόσπορο, μαυροσήσαμο, νιφάδες καλαμποκιού και σπόρους από σίτο, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και παράλληλα έχει την ιδανική γεύση για να αναδείξει όλα τα μικρά ή μεγάλα σας γεύματα.

Ελιές της ελληνικήγ γης
Ελιές της ελληνικής γης
Στο ελληνικό τραπέζι κύριες γεύσεις που μπορούν να συνοδεύσουν μερικές φέτες ψωμιού είναι
  • η λούντζα Μυκόνου (εκλεκτό έδεσμα των Κυκλάδων που είναι αλλαντικό με αλμυρή γεύση)
  • Φάβα Σαντορίνης (με πλούσια γεύση, απαλή υφή)
  • Λιαστή ντομάτα Σαντορίνης (καλλιέργεια σε ξηρό, άνυδρο έδαφος που δροσίζεται από την πρωινή και νυχτερινή αύρα)
  • Λαδοτύρι Μυτιλήνης (με πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει σε ελαιόλαδο)
  • Απάκι Κρήτης (τρυφερό ψαρονέφρι μαριναρισμένο με ρίγανη, φασκόμηλο, αρωματικά χόρτα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Σεπτέμβριος 1922 - Η Καταστροφή της Σμύρνης